پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد
عنوان : بررسی کنگر فرنگی در خوراک دام
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
۱-۱- مقدمه
نقش اساسی و حیات بخش مواد پروتئینی درزندگی و سلامت انسان آنچنان زیاد است که برخی جامعه شناسان میزان پیشرفت هر جامعه رابر مبنای مقدار مصرف پروتئین حیوانی می سنجند، لذا تولید گوشت مرغ به عنوان یکی از مهمترین منابع تامین کننده پروتئین حیوانی ضرورت برای جامعه بشری است (منصوربهمنی، ۱۳۸۷). صنعت پرورش طیور با تامین بخش قابل توجهی از پروتئین مصرفی جهان نقش غیر قابل انکاری در تامین امنیت غذایی دنیا ایفا می کند، که دراین میان، ایران نیز در زمینه پرورش طیور مخصوصا پرورش مرغ گوشتی سهم بسزایی در تامین بخش عمده ای از نیازهای پروتئینی جامعه را ایفا می کند. یکی از مهمترین موضوعات در صنعت پروش طیور بحث هزینه های پرورش است به طوری که حدود ۷۰-۶۰ درصد کل هزینه های پرورشی مربوط به امرتغذیه می باشد، پس لازم است که توجه ویژه به تغذیه وخوراک این موجودات شود. گیاهان دارویی با نام فیتوبیوتیک ها به عنوان افزودنیهای خوراک طیور، جهت افزایش عملکرد از طریق بهبود مصرف بیشتر غذا، حفظ سلامت بدن، کاهش اثر استرس ها و نیز پیشگیری از عفونت دستگاه تنفس وتحریک سیستم ایمنی و خاصیت آنتی اکسیدانی استفاده می شود (خسروی نیا ، ۱۳۸۸). از لحاظ اقتصادی دستیابی به میزان رشد مناسب و بازده خوراک در صنعت طیور، بر سلامت و بهداشت دستگاه گوارش تکیه دارد (Dekich, 1996). در چنین وضعیتی تلاش برای یافتن موادی که بتوانند علاوه بر بهبود رشد حیوانات، اثرات جانبی زیان آوری نیز روی سلامت مصرف کنندگان نداشته باشد همچنان ادامه دارد Haj et al., 2004)). در این ارتباط موادی همانند اسیدهای آلی و عصاره های گیاهی به عنوان جایگزین مناسب برای آنتی بیوتیک ها مطرح شده اند (Langhout, 2000).
۱-۲- گیاه شناسی کنگرفرنگی
کنگرفرنگی با نام علمی ( (Cynara scolymus Lکه در زبان فارسی با نام های ارده شاهی، انگنار انگینار نیز خوانده می شود (۲۰۰۱ Dermarderosian, Kupicha, 1975;) ، گیاهی است چند ساله، حساس به سرما، با طول عمر متوسط ۴ سال که ارتفاع آن به ۲ متر میرسد (شکل ۱-۱) (ضیایی و همکاران، ۱۳۸۳). این گیاه از خانواده کاسنی۱ میباشد (مظفریان، ۱۳۷۵). کنگرفرنگی در مناطق بدون یخبندان (دارای زمستانهای ملایم) با تابستانهای مرطوب و خنک بهترین عملکرد را دارد. این گیاه با مناطق دارای زمستان سرد و یخبندان سازگاری ندارد و همچنین مناطق دارای آب و هوای گرم نیز برای آن مناسب نیست، زیرا باعث باز شدن سریع جوانههای گل و خراب شدن قسمت های ترد و خوراکی گیاه میشود. این گیاه نیاز به فصل رشد طولانی داشته و در هوای گرم بهتر رشد می کند Dermarderosian, 2001)).
۱-Asteraceae |
این گیاه از طریق رویشی و همچنین بذر و به روش کشت بافت تکثیر میشود. تمام قسمتهای این گیاه اعم از سر (گل آذین نابالغ)، ریشه و ریزوم، بذر و برگهای آن استفاده خوراکی دارند. از نظر دارویی ارزش برگهای کنگرفرنگی بیشترازگلهای آن است. برگهای سال اول (برگهای بسیار بزرگ به شکل طوقهای) و به ویژه برگهای مربوط به پایههایی که هنوز گل ندادهاند جهت مصارف دارویی بهتراست Melilli et al., 2004)). کنگر فرنگی دارای برگ های بسیار بزرگ متمایل به سفید به ابعاد ۱۵ ×۴۰ سانتی متر و دارای دندانه های نوک تیز کوچک است. سطح تحتانی برگ ها کرکینه پوش و حاوی رگبرگ های خیلی برجسته است، برگ های زیرین دارای تقسیمات شانه ای، حاوی لوب های بزرگ دندانه دار و برگ های فوقانی ساده و دارای دندانه های نامنظم است که دارای تقسیمات شانه ای عمیق بریده بریده بوده و رنگ آنها متمایل به سفید است (ضیایی وهمکاران، ۱۳۸۳). در کنگرفرنگی جوانه های گل از قسمت جانبی گیاه بیرون می آیند و هر جوانه گل باز نشده شبیه یک مخروط کاج می باشد با ۴-۳ سانت قطر که گرد و دارای جوانه های کشیده، براکته های سبز چرمی که هر یک گل ها به رنگ آبی ارغوانی هستند (صمصام، ۱۳۷۴). وقتی این گیاه به ارتفاع نهایی (حد بلوغ کامل) خود برسد دارای یک جوانهی انتهایی خواهد بود که ظهور این جوانه اولین نشانه بلوغ گیاه است. بهترین زمان برداشت برگها تابستان میباشد که در این فصل برگها دارای کمترین مقدار آب هستند (۸۶-۸۲ درصد) و رگبرگ میانی آنها بسیار کوچک میباشد. برداشت برگهای کنگرفرنگی باید پس از رشد کامل برگها ولی قبل از ظاهر شدن گلها انجام گیرد. بهترین زمان جمعآوری برگها صبح زود و قبل از طلوع آفتاب است و در این زمان میزان روغن فرار گیاه بالا میباشد. در صورتی که در طول روز در مقابل هوای گرم و آفتابی تحت تاثیر واکنش های شیمیایی انجام شده در گیاه مقدار مواد موثر در اندام گیاهی کاهش خواهد یافت (صمصام، ۱۳۷۴). سطح زیر کشت کنگرفرنگی در جهان بیش از ۱۰۰۰۰۰ هکتار می باشد و کل محصول تولیدی در حدود ۲۰۰۰۰۰ تن است. تولیدکنندگان عمده کنگرفرنگی کشورهای ایتالیا (۵۲۰۰۰ هکتارسطح زیر کشت)، اسپانیا (۲۸۰۰۰ هکتارسطح زیر کشت)، فرانسه۱۵۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت) و یونان (۵۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت) می باشند. گونه ای از این گیاه با نام علمی Cynara syriaca Boiss در ایران (قزوین و اندیمشک به صورت محدود) به صورت خودرو دیده می شود (ضیایی وهمکاران، ۱۳۸۳).
۱-۳- واریته های موجود
کنگرفرنگی دارای واریته های پرورشی یا ارقام زراعی مختلف است که غالباً جهت استفاده غذایی از ساقه ها و کاپیتول های آنها کشت می شوند. ازجمله واریته های شناخته شده می توان به موارد زیر اشاره نمود (Paris RR, 1971).
۱- C. scolymus var.blaue
۲- C. scolymus var.macau
۳- C. scolymus var.tudella
۴- C. scolymus var.caribou
۵- C. scolymus var.camus de bertagne
۶- C. scolymus var.violet du midi
۷- C. scolymus var.violet d’hyeres
۸- C. scolymus var.violet de chapeau
۱-۴- آنالیز تقریبی و ترکیبات کنگرفرنگی
میزان ترکیبات فنلی و فلانوئیدها در برگ کنگرفرنگی در جدول ۴-۱ آمده است (چراغچی باشی، ۱۳۹۰). کنگرفرنگی در شرایط خشک دارای ۷/۷ % رطوبت، ۹/۶ % خاکستر، ۵/۹ % درصد پروتئین خام میباشد .(Abdo et al., 2004) عصاره کنگرفرنگی دارای ۶۰/۳ میلی گرم بر کیلوگرم گلوکوزید،
۸۰/۲ میلی گرم برکیلوگرم گلوکورونید و۷۱/۸ میلی گرم بر کیلوگرم اسید کلروژنیک میباشد (ناطقی و همکاران، ۱۳۹۰).
جدول ۱-۱- میزان ترکیبات فنل کل و فلاونوئید برگ کنگرفرنگی
ترکیبات | درصد |
فنل کل | ۳۸/۲ |
فلاونوئید | ۶۱/۱ |
با توجه به آنالیز آرتیشو می توان به این نکته اشاره کرد که این گیاه می تواند تامین کننده بخشی از احتیاجات طیورگوشتی به ریز مغذی ها باشد. ترکیبات شیمیایی آن شامل: ساپونین، اینولین، سینارین، سیناروپکتین، قندها، آنزیم ها، کافئیک اسید، اوژنول و غیره می باشد (چراغچی باشی، ۱۳۹۰). ساپونین جزء خانواده گلیکوزیدها بوده و با فنل، پروتئین و استرول (مواد اصلی تشکیل دهنده دیواره سلولی) پیوند خورده و اثر میکروب زدایی دارد. سینارین به عنوان ماده کلرتیک و افزایش دهنده ترشحات صفراوی است. سینارین کلسترول را از طریق افزایش دفع صفراوی استرول ها و نیز با افزایش ترشح و تخلیه صفرا کاهش می دهد. سینارین به عنوان عامل اصلی اثرات آرتیشو شناخته شده است، اینولین و فروکتوالیگوساکارید (FOS)1از زنجیره های کوتاه مولکول فروکتوز حاصل شده اند، که باعث افزایش تولید اسیدهای چرب مفید با زنجیره کوتاه همچون بوتیرات داده که موجب حذف مواد توکسیک می شوند (چراغچی باشی، ۱۳۹۰). اینولین Inulin)) یک ترکیب شیمیایی با فرمول شیمیاییC6nH10n+2O5n+1 است. اینولین ها گروهی از پلی ساکاریدهای طبیعی
۱- Fructo oligo sacharid |
هستند که توسط انواع زیادی از گیاهان تولید می شوند. اینولین در تعدادی از گیاهان به عنوان منبع
ذخیره ی انرژی خصوصاً در ریشه ها و ساقه های زیر زمینی است. بیشتر گیاهانی که اینولین را جهت ذخیره ی انرژی سنتز و ذخیره می کنند. از فرم های دیگر کربوهیدرات همانند نشاسته جهت
ذخیره ی انرژی استفاده نمیکنند (فاتح، ۱۳۸۹). امروزه یکی از اهداف اصلی پرورش دهندگان جوجه گوشتی بالابردن کلیه پارامترهای تولید از جمله ضریب تبدیل غذایی، میانگین افزایش وزن، کاهش چربی حفره بطنی می باشد. باور بر این است که اشکال مختلف تهیه شده از گیاه آرتیشو تقویت کننده عملکرد کبد وکلیه مخصوصا در هنگام استرس های متابولیکی (سوخت وساز) است (Pecht, 1996). عصاره برگ های آرتیشو به صورت سنتی برای یرقان و نارسایی کبدی و به عنوان ماده بی ضرر برای کاهش کلسترول استفاده گردیده است. (چراغچی باشی، ۱۳۹۰). علیرغم همه اثرات مفید فوق وقابلیت تولید انبوه این گیاه تاکنون اثرات این گیاه برعملکرد و افزایش بازدهی اقتصادی جوجه های گوشتی در دوره رشد مطالعه نشده است. به منظوریافتن راه های جدید برای افزایش بازده ای اقتصادی جوجه های گوشتی بااستفاده حداکثری ازمنابع غذایی داخل کشور (پتانسیل های بومی) توجه به گیاهان داروئی بومی، اهمیت دارد در این تحقیق با توجه به گزارش های مختلف شفاهی و نوشتاری و مساعدت شرکت باریج اسانس در جهت گسترش تحقیقات روی گیاه آرتیشو، پروژه ای در قالب پایان نامه طراحی شد و اثر عصاره این گیاه روی رشد جوجه های گوشتی بررسی شد.
۱-۵- اهداف پژوهش
- بررسی سطوح مختلف عصاره آرتیشو در آب آشامیدنی در مرحله رشد برعملکرد رشد جوجه گوشتی
- بررسی سطوح مختلف عصاره آرتیشو در آب آشامیدنی در مرحله رشد برراندمان لاشه و اجزای آن در جوجه گوشتی
- بررسی سطوح مختلف عصاره آرتیشو در آب آشامیدنی در مرحله رشد برضریب تبدیل خوراک جوجه گوشتی
۲-۱- تاریخچه مصرف گیاهان دارویی
استعمال گیاهان دارویی به دوران باستان باز می گردد، به طوری که مصریان باستان ۴۵۰۰ سال پیش از میلاد مسیح از روغن های معطری که از گیاهان به دست می آوردند برای انجام مناسک مذهبی، آئین ها و نیز مداوای بیماران استفاده می کردند. نوشته هایی بدست آمده است که نشان می دهد مصریان ۴۰ قرن قبل از میلاد می دانستند که چگونه گیاهان دارویی را از سایر گیاهان تشخیص و مورد استفاده قرار دهند. در واقع مصریان از گیاهان دارویی برای مومیایی کردن فراعنه استفاده می کردند. مومیاگران بعد از خارج نمودن احشاء، شکم جسد را از دارویی هایی همچون سیر، دارچین و گیاهان دارویی معطر دیگر پر می کردند. مصریان و ایرانیان باستان اولین مردمانی بودند که به تولید اسانس و عطرهای طبیعی از گیاهان پرداختند. در تجارت گیاهان دارویی در مقادیر زیاد، ابتدا یونانیان با جذب تکنولوژی استخراج و فرآوری اسانس توانستند از اعراب پیشی بگیرند. اما در قرن ١٧ میلادی تحول بزرگی در کشور فرانسه صورت گرفت که اروپا و جهان را در این زمینه تحت تاثیر حرکت خود قرار داد. این کشور با جمع آوری کارگاه های کوچک و جذب افراد متخصص و کارآمد در زمینه فرآوری و استخراج ترکیبات معطر وهمچنین به خدمت گرفتن افرادی که از نظر حس بویایی بسیار مشهور بودند، صنعت بزرگی را در شهر گراس پایه گذاری کرد و به سرعت خود را سردمدار صنعت اسانس در جهان معرفی نمود Kraft, 1997)).
تعداد صفحه : ۴۸
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=154454]