دانشگاه شیراز
دانشکدهی ادبیات و علوم انسانی
پایان نامه ی کارشناسی ارشد در رشته
تاریخ- تاریخ اسلام
آموزش و نهادهای آموزشی دختران در دوره قاجار
استاد راهنما
دکتر محمد مهدی مرادی خلج
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده
تا قبل از انقلاب مشروطه تعلیم و تربیت دختران عموما به شکل مکتبخانهای بود و این مکتبخانهها تحت نظارت دولت نبوده و برنامهی ویژهای برای آنها در نظر گرفته نشده بود. در کنار آموزش مکتبخانهای زمینه آموزش به سبک جدید نیز از اوایل دورهی قاجار فراهم شده بود، که این امر نتیجه ارتباط با کشورهای اروپایی، تأسیس مدارس خارجی و انتشار روزنامه و …. بوده است. پس از انقلاب مشروطه با تأسیس مدارس به سبک جدید، مدارس دخترانه نیز به دو صورت ملی و دولتی در آمد که برنامهی آموزشی این مدارس با توجه به ملی یا دولتی بودنشان متفاوت بوده است. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گرفتن از منابع کتابخانهای و آرشیوی صورت گرفته است، به بررسی آموزش و نهادهای آموزشی دختران در دورهی قاجار به عنوان بخش مهم و موثر جامعه ایران به لحاظ سیاسی، اجتماعی و فرهنگی پرداخته است. تحولات آموزشی، فرهنگی، اجتماعی از سلطنت فتحعلیشاه تا سلطنت مظفرالدین شاه و عوامل موثر بر نظام آموزشی ایران به عنوان مدخلی برای ورود به بحث آموزش و نهادهای آموزشی دختران آمده است.
کلید واژهها: قاجار، نهادهای آموزشی، دختران، مدارس ملی، مدارس دولتی.
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل دوم: تحولات آموزشی، فرهنگی و اجتماعی از سلطنت فتح علیشاه تا پایان سلطنت مظفرالدین شاه
۲-۱- تحولات آموزشی، فرهنگی و اجتماعی در دوره ی فتح علیشاه ۱۳
۲-۲ – تحولات آموزشی، فرهنگی و اجتماعی در دوره ی محمدشاه ۲۰
عنوان صفحه
۲-۳-تحولات آموزشی،فرهنگی و اجتماعی در دوره ی ناصری.. ۲۵
۲-۴-تحولات آموزشی ، فرهنگی و اجتماعی در دوره ی مظفری ۳۲
۲-۵-آموزش و تعلیم و تربیت دختران.. ۳۷
فصل سوم: عوامل موثر بر تحول نظام آموزشی در ایران
۳-۱- آشنایی با فرهنگ و تمدن و نهادهای آموزشی اروپاییان.. ۴۶
۳-۱-۲- آقا احمد بهبهانی (کرمانشاهی ) ۴۸
۳-۱-۳- ابوالحسن خان شیرازی (۱۱۹۰-۱۲۶۲ق) ۴۹
۳-۲- فعالیت میسیونرهای مذهبی و گسترش مدارس جدید. ۵۵
۳-۲-۱- هیئت مبلغان آمریکایی.. ۵۵
عنوان صفحه
۳-۲-۲- میسیونرهای لازاریست… ۵۷
۳-۲-۲-۱- دوره ی محمد شاه (۱۲۶۴-۱۲۵۰ق) ۵۸
۳-۲-۲-۲- دوره ی ناصرالدین شاه (۱۳۱۳-۱۲۶۴ق) ۶۰
۳-۲-۲-۳- دوره ی بعد از ناصرالدین شاه تا جنگ جهانی اول (۱۳۳۳-۱۳۱۳ق) ۶۱
۳-۲-۵- انجمن میسیونری کلیسای انگلستان.. ۶۶
۳-۳-۶-روزنامه ی حبلالمتین.. ۷۵
۳-۴- حامیان آغازین تحصیلات جدید دختران.. ۷۹
۳-۴-۱- میرزا حسین خان سپهسالار(۱۲۶۰-۱۲۰۷ق) ۷۹
۳-۴-۲- میرزا فتحعلی آخوندزاده( ۱۲۹۵-۱۲۲۷ق) ۸۰
۳-۴-۳- میرزا ملکم خان (۱۳۲۶-۱۲۴۹ق) ۸۳
۳-۴-۴- حاج میرزا حسن رشدیه(۱۳۶۳-۱۲۶۷ق) ۸۴
۳-۴-۵-میرزا آقا خان کرمانی: (۱۳۱۴-۱۲۷۰ق) ۸۶
۳-۴-۶- حاج میزرا یحیی دولت آبادی (۱۳۵۹-۱۲۷۹ ق) ۸۷
عنوان صفحه
فصل چهارم: انقلاب مشروطه و پیدایش مدارس جدید دخترانه
۴-۱- تأثیرات انقلاب مشروطه درشیوه دانش اندوزی دختران.. ۹۰
۴-۱-۱-مقایسه ی شیوه ی دانش اندوزی دختران در قبل از مشروطه و بعد از مشروطه. ۹۵
۴-۲- کوشش های اولیه برای ایجاد مدارس دخترانه به سبک جدید. ۹۵
۴-۳- نقش احزاب و جریان های سیاسی درتوسعه و تضییق مدارس دخترانه. ۹۹
۴-۳-۱- حزب دموکرات ایران (عامیون) ۱۰۰
۴-۳-۲- حزب اجتماعیون اعتدالیون.. ۱۰۰
۴-۳-۳- حزب جمعیت ترقی خواهان ایران.. ۱۰۱
۴-۳-۴- حزب ترقی و تمدن تام. ۱۰۱
۴-۳-۵- حزب سوسیال دموکراسی ایران.. ۱۰۲
۴-۳-۶- حزب اصلاحیون عامیون.. ۱۰۲
۴-۳-۷- حزب جمعیت ایران جوان.. ۱۰۳
۴-۵- پراکنش جغرافیایی مدارس دخترانه. ۱۰۹
۴-۵-۱-مدارس دخترانه ی تبریز. ۱۰۹
۴-۵-۲-مدارس دخترانه ی مراغه وتوابع.. ۱۱۲
۴-۵-۳-مدارس دخترانه ی ارومیه. ۱۱۳
۴-۵-۴-مدارس دخترانه ی خوی.. ۱۱۴
۴-۵-۵-مدارس دخترانه ی اردبیل.. ۱۱۴
۴-۵-۶-مدارس دخترانه ی میانه. ۱۱۴
۴-۵-۷- مدارس دخترانه ی رشت و توابع.. ۱۱۵
۴-۵-۸- مدارس دخترانه ی اصفهان.. ۱۱۷
۴-۵-۹- مدارس دخترانه ی یزد. ۱۱۹
عنوان صفحه
۴-۵-۱۰-مدارس دخترانه ی مشهد. ۱۲۱
۴-۵-۱۱-مدارس دخترانه ی بیرجندو توابع.. ۱۲۲
۴-۵-۱۲-مدرسه دخترانه ی شاهرود. ۱۲۳
۴-۵-۱۳-مدرسه دخترانه ی ساری.. ۱۲۳
۴-۵-۱۴-مدارس دخترانه ی بابل.. ۱۲۳
۴-۵-۱۵-مدارس دخترانه ی اراک… ۱۲۳
۴-۵-۱۶-مدرسه ی دخترانه ی قم.. ۱۲۴
۴-۵-۱۷-مدارس دخترانهی قزوین.. ۱۲۴
۴-۵-۱۸-مدارس دخترانه ی همدان و توابع.. ۱۲۵
۴-۵-۱۹-مدارس دخترانه ی زنجان.. ۱۲۶
۴-۵-۲۰- مدارس دخترانه ی کرمانشاه ۱۲۶
۴-۵-۲۱-مدارس دخترانه ی کردستان (سنندج) ۱۲۷
۴-۵-۲۲-مدارس دخترانه ی فارس و بوشهر. ۱۲۸
۴-۵-۲۴-مدارس دخترانه ی کرمان.. ۱۳۲
۴-۶- تأثیرات سیاسی – اجتماعی و فرهنگی مدارس دخترانه در امور جامعه. ۱۳۴
۴-۶-۱-۱-تشکل ها و انجمن های زنان.. ۱۳۶
۴-۶-۱-۳-مبارزه با التیماتوم روسیه. ۱۴۰
۴-۶-۱-۴-تحریم کالاهای خارجی.. ۱۴۲
۴-۶-۲-۱-وارد شدن زنان به عرصه کار ۱۴۳
۴-۶-۲-۲- شرکت زنان در تاسیس بانک…. ۱۴۴
عنوان صفحه
۴-۶-۳-۱-ورود زنان به صحنه ی تئاتر. ۱۴۷
۴-۶-۳-۲-ورود زنان به عرصه ی روزنامه نگاری.. ۱۴۸
کلیات
جامعه ایران در عصر قاجار وارد مرحلهی جدیدی از تغییر و تحول ساختار سیاسی – اجتماعی گردید که با دوران قبل از آن تفاوت چشمگیری داشت. از جمله در زمینه حضور زنان در عرصه اجتماعی و سیاسی و فرهنگی، این تحول قابل ذکر است. تا قبل از انقلاب مشروطه اصولا مراکز یا سازمانی که از سوی دولت یا افراد در خصوص آموزش و تعلیم و تربیت دختران ایجاد شده باشند، وجود نداشت. مراکز آموزشی در چهارچوب مکتبخانهها و تدریس خصوصی در منازل محدود میشد و محتوای آموزشی آنها نیز دگرگون نشده بود، اما در اواسط این دوره به خصوص در آستانهی انقلاب مشروطه اولین سنگ بنای آموزش به سبک جدید گذاشته شد. در جامعه بسته و مردسالار ایران دورهی قاجار اگرچه آموزش فقط سهم مردان بوده است، اما زنان با توجه به فرصتهای محدودی که در این زمان برای آنها فراهم شده بود با اقدامات مناسب و با حضور مستقیم و غیر مستقیم در زمینه احقاق حقوق خود تلاشهایی را آغاز کردند. در این دوره زنان ایرانی پیش از آنکه منتظر حمایت دولت و حمایتهای قانونی باشند به سازماندهی خود پرداختند و به شیوه های خلاق دست به تأسیس و ادارهی مدارس جدید دخترانه زدند و حتی در راه تأسیس مدارس دخترانه، آنها با مخالفتهایی جدی از سوی جناح سنتی جامعه مواجه شدند.
نخستین تلاشهای زنان برای تأسیس مدارس ملی دخترانه از سوی خانم طوبی رشدیه و بیبیخانم وزیراف صورت گرفت، اما مدارس آنها با مخالفت دولت بسته شد. به این ترتیب تا آغاز انقلاب مشروطه هیچ مدرسهی دخترانهای اجازهی تأسیس نیافت. با تغییر شرایط کشور چون فروکش کردن استبداد، احساس ضرورت ایجاد تحول در جامعه، پیدایش روزنامهها، و از همه مهمتر انقلاب مشروطه، تحول جدیدی در زمینه تأسیس مدارس ملی به وجود آمد. در پی گشایش مجلس اول گروهی از مشروطهخواهان از تأسیس مدارس دخترانه حمایت کردند. و همچنین زنان کوشش و جدیت بیشتری برای تأسیس مدارس دخترانه به عمل آوردند. در اواخر سال ۱۳۲۵ق پس از یک دوره فعالیتهای گسترده از سوی زنان، شرایط برای تأسیس مدارس دخترانه مهیا شد. با تصویب متمم قانون اساسی، اصل ۱۸ و ۱۹ آن به تحصیل اجباری بدون ذکر جنسیت پرداخته بود. در این شرایط زنان توانستند با استناد به این اصول حمایت نمایندگان مجلس را برای تأسیس مدارس دخترانه کسب کنند. در سال ۱۳۲۶ق خانم طوبیآزموده مدرسهی” ناموس” را تأسیس کرد. گشایش مدارس ملی دخترانه در سالهای بعد همچنان ادامه یافت. مدارسی چون عفاف، تربیت، حجاب، شمس المدارس در سال ۱۳۲۷ق توسط زنان تأسیس شد.
با پایان یافتن استبداد صغیر و استقرار مجدد نظام پارلمانی، زنان توانستند با آزادی عمل بیشتری مدارس دخترانه را تأسیس کنند. در این دوره بیشتر، احزاب سیاسی بر لزوم تأسیس مدارس دخترانه تأکید میکردند و خواستار سوادآموزی دختران و زنان ایران بودند. با توجه به اینکه در آبان ۱۳۲۹ق قانون معارف به تصویب دولت رسید و وزارت فرهنگ عملا ایجاد شد، اما باز هم روند تأسیس مدارس ملی دخترانه توسط زنان ادامه پیدا کرد. در این سال مدارسی چون صدوقی، الحسان، عفتیه، ترقیبنات، تربیت بنات تأسیس شد. در سال ۱۳۳۷ق تحول عظیمی در زمینه تأسیس مدارس دخترانه به وجود آمد. به همت وزیر معارف، احمدخان نصیرالدوله بدر، دوباب مدرسه ابتدایی دولتی رایگان برای دختران تأسیس شد و مقررگردید در هر ناحیهی شهر یک مدرسه دولتی رایگان تأسیس شود. و همچنین در اواخر سال ۱۳۳۷ق مرکزی به نام دارالمعلمات برای ادامهی تحصیل دختران ایجاد شد. با توجه به این کوششها و فعالیتها، شرایط برای گسترش مدارس دخترانه در سایر مناطق کشور فراهم شد و به تدریج در سایر شهرستانهای بزرگ کشور تأسیس مدارس دخترانه گسترش پیدا کرد.
در این پایان نامه طی چهار فصل به بحث و بررسی در باب موضوع مورد نظر پرداخته میشود، درفصل اول کلیات بحث را مورد نظر قرار داده و به اهمیت و ضرورت انجام این تحقیق پرداخته و هدف از انجام آن بیان میشود، و نیز ضمن بیان سوالات تحقیق و بروشهای گردآوری دادهها، به مروری بر تحقیقات پیشین پرداخته میشود.
در فصل دوم با عنوان «تحولات آموزشی، فرهنگی و اجتماعی از سلطنت فتحعلیشاه تا سلطنت مظفرالدینشاه» ابتدا به تحولات آموزشی در هر دوره و در ادامه با بیان تحولات فرهنگی و اجتماعی در دوره های مورد نظر جایگاه آموزش و تعلیم دختران مورد بررسی قرار میگیرد.
در فصل سوم با عنوان «عوامل موثر بر تحول نظام آموزشی در ایران» ابتدا به آشنایی با فرهنگ و تمدن و نهادهای آموزشی اروپاییان و سپس به فعالیت میسیونرهای مذهبی و در ادامه به بررسی مسائل آموزشی و اهمیت تعلیم و تربیت دختران در نگاه روزنامههای قبل و بعد از مشروطه و حامیان آغازین تحصیلات جدید مدارس دخترانه پرداخته میشود.
در فصل چهارم با عنوان «انقلاب مشروطه و پیدایش مدارس جدید دخترانه» به مباحث اصلی وارد شده و به بررسی تأثیرات انقلاب مشروطه در شیوهی دانشاندوزی دختران در عصر مورد نظر و نیز از باب پاسخگویی به سوالات مطرح شده در تحقیق، به نوع مواد آموزشی مدارس دخترانه پرداخته شده است. در ادامه به بررسی کوششهای اولیه و موانع پیش روی زنان در زمینه ایجاد مدارس جدید دخترانه و نیز درجهت پاسخگویی به سوالات تحقیق، به موانع تأسیس مدارس دخترانه و نوع نهادهای آموزشی آنها،نقش احزاب و جریانهای سیاسی در توسعه و تضییق مدارسه دخترانه، نقش دولت در تأسیس مدارس و پراکنش جغرافیایی مدارس دخترانه و در پایین به تأثیرات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مدارس دخترانه بر امور جامعه پرداخت شده است.
۱-۲- هدف تحقیق
هدف از تحقیق در این موضوع، بررسی آموزش و نهادهای آموزشی دختران در دورهی قاجار و از سویی شناسایی دیگر عوامل بسترساز آموزش دختران و همچنین موانع پیش روی آنان به طور اخص میباشد.
۱-۳- اهمیت و ضرورت تحقیق
با توجه به نقشی که آموزش در کنش فردی و اجتماعی انسانها ایفا می کند و نیز نوع آموزشهایی که وابسته و برگرفته از نهادهای آموزشی است، شناسایی آموزش و نهادهای آموزشی دختران به عنوان مادران و مربیان بعدی جامعه از اهمیت ویژهای برخوردار است و از آنجا که مطالعهای با محدودیت بحث یاد شده در تحقیقات موجود در اختیار نیست بررسی آن ضرورت مییابد.
تاکنون درباره آموزش و نهادهای آموزشی زنان در دوره قاجار تحقیقات و مقالات چندی تالیف و انتشار یافته است که شامل تحقیات داخلی و خارجی میباشد. در تمامی تصنیفات و تألیفات انجام شده تنها بذکر برخی از جنبه های آن پرداخته که در ذیل به معرفی آنها میپردازیم:
حسیبی (۱۳۷۰) به بررسی مشکلات عدم تأسیس مدارس، تأسیس مدارس ملی و همچنین مدارس دولتی دخترانه پرداخته است که اطلاعاتی درمورد آموزش دختران تا قبل از عصر پهلوی در اختیار ما قرار میدهد.
اتحادیه (۱۳۷۳) به بررسی وضعیت زنان در دورهی قاجار پرداخته است که اطلاعاتی در مورد نقش آنها در فعالیتهای اجتماعی عصر مورد نظر در اختیار ما قرار میدهد.
دلریش(۱۳۷۵)در فصل چهارم کتاب خود به بررسی نحوه آموزش دختران و زنان در دورهی قاجار پرداخته است.
قاسمیپویا (۱۳۷۷) به بررسی مدارس جدید در دورهی قاجاریه پرداخته است که در مورد مدارس دخترانه موجود در شهرستانهای مختلف ایران اطلاعاتی را ارائه داده است.
ترابیفارسانی(۱۳۷۸) به بررسی تأسیس و گسترش مدارس دخترانه پرداخته است.
تعداد صفحه : ۲۶۷
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=153027]