عنوان پایان نامه:
تنش شوری و خشکی فیزیولوژیک
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده:
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد. تحت تنش شوری، خشکی فیزیولوژیک، ممکن است موجب محدودیت در جذب آب از خاک شود، از سوی دیگر، افزایش جذب نمک و سمیت یونی، سبب اختلال در کارکرد سلولی و آسیب رساندن به فرایندهای فیزیولوژیک، از قبیل فتوسنتز و تنفس میشود که کاهش فرایندهای رشد و نموی گیاه نظیر جوانهزنی، رشد گیاهچه و درنهایت، کاهش میزان تولید محصول را در گیاه در پی دارد. با توجه به روند افزایشی اراضی شور، شناسایی ارقام مقاوم به شوری ازجمله در خیار، از اهمیت زیادی برخوردار است. ازاینرو جهت بررسی اثر شوری بر ارقام خیار آزمایشی بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام گردید. چهار ژنوتیپ خیار شامل امیران، رشید، سوپر unbeat و سوپر N3 بهعنوان فاکتور اول و شش سطح شوری شامل سطح شاهد )بدون نمک( و محلولهای ۲۵ ، ۵۰ ، ۷۵ ، ۱۰۰ و ۱۲۵ میلی مول کلرید سدیم بهعنوان فاکتور دوم در نظر گرفته شدند. اثر شوری بر خیار در دو مرحله جوانهزنی و رشد رویشی بهطور مجزا موردبررسی قرار گرفت. در مرحله جوانهزنی، شوری درصد و سرعت جوانهزنی را بهطور معنیداری کاهش داد. همچنین در این مرحله طول ساقه چه، قطر ساقه چه و تعداد ریشه جانبی با افزایش شوری بهطور معنیداری کاهش یافت. کمترین کاهش در سرعت جوانهزنی در تمام سطوح شوری در رقم امیران مشاهده گردید. همچنین اثر متقابل شوری و رقم بر روی طول ساقه چه، قطر ساقه چه و تعداد ریشه جانبی معنیدار بود، بهطوریکه کمترین کاهش در سطح شوری ۱۲۵ میلی مول نسبت به شاهد در رقم امیران مشاهده شد. در مرحله رشد رویشی نیز شوری باعث کاهش ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد ریشه جانبی، تعداد برگ، تعداد گل، تعداد روز تا شروع گلدهی، وزن تر و خشک اندام هوایی، وزن خشک ریشه، کلروفیل نسبی، کلروفیل فلورسانس و همچنین محتوای عنصر پتاسیم در اندام هوایی و ریشه شد. از طرف دیگر شوری باعث افزایش میزان پرولین، درصد نشت یون از غشاء، محتوای سدیم، نسبت سدیم به پتاسیم در اندام هوایی گیاه شد. در مرحله رشد رویشی رقم سوپر N3 نسبت به سایر ارقام مقاومت بیشتری به شوری از خود نشان داد. اثر متقابل شوری و رقم در مرحله رشد رویشی برای صفات ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد ریشه جانبی، تعداد برگ در موقع برداشت، تعداد گل در موقع برداشت، وزن خشک ریشه، وزن تر اندام هوایی، سدیم اندام هوایی، سدیم و پتاسیم ریشه و همچنین محتوای کلروفیل نسبی در اواسط تنش و کلروفیل فلورسانس در اواخر تنش معنیدار بود. بهطورکلی نتایج این آزمایش نشان داد که شوری بهطور قابلملاحظهای رشد گیاه خیار را تحت تأثیر قرار داده و واکنش واریته های خیار به شوری یکسان نیست و همچنین ارقام خیار در مراحل مختلف رشدی حساسیتهای متفاوتی به شوری نشان میدهند.
فصل اول: مقدمه و بررسی منابع
۱-۱- مقدمه
شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که تولید محصولات زراعی را تحت تأثیر قرار میدهد [۲۹]. حدود نیمی از زمینهای آبی در جهان تحت تأثیر شوری قرار میگیرند، ازاینرو شور شدن خاک یک عامل بزرگ محدودکننده در تولید محصولات کشاورزی است [۳۴]. یکی از مشکلات عمدهای که اغلب مناطق خشک و نیمهخشک با آن مواجه هستند، شور و قلیا بودن خاک این مناطق است [۳۳]. در ایران با توجه به اینکه بخش زیادی از مساحت کشور در مناطق خشک و نیمهخشک واقعشده است، مشکل شوری یک معضل بزرگ در کشاورزی است. در ایران حدود ۷/۱۴ درصد از مساحت کل کشور را اراضی شور تشکیل دادهاند و نزدیک به ۵۰ درصد از زمینهای مورداستفاده کشاورزی به درجات مختلف با مشکل شوری یا قلیایی و غرقابی بودن روبرو میباشند [۱۰].
خسارت شوری بر گیاه به دلیل کاهش پتانسیل آب خاک در اثر تجمع املاح، ایجاد خشکی فیزیولوژیک در محیط ریشه و سمیت و عدم تعادل یونها است. شوری در مراحل مختلف رشد اثرات متفاوتی می تواند داشته باشد وگیاهان مختلف حساسیتهای متفاوتی به شوری نشان می دهند [۱۴]. یکی از مراحل حساس گیاهان به تنش شوری مرحله جوانهزنی است [۶۰]. جوانهزنی بذرها در محیط شور تحت تأثیر فشار اسمزی و سمیت نمک قرار میگیرد. با منفیتر شدن پتانسیل آب، سرعت جذب آب بهوسیله بذر تحت تأثیر قرار میگیرد، ولی برای کاهش درصد جوانهزنی باید پتانسیل آب از حد معینی که برای هرگونه خاص متفاوت است منفیتر گردد. تنش شوری عموماً باعث تأخیر در جوانهزنی، کاهش درصد جوانهزنی، کاهش سرعت جوانهزنی و کاهش رشد گیاهچه میشود [۱۴]. رشد گیاهان نیز بهطورکلی تحت شرایط شوری کاهش مییابد [۴۶]. تجمع بیشازاندازه سدیم موجب سمیت و بازدارندگی رشد در گیاه خواهد شد [۳۴]. افزایش جذب نمک و سمیت یونی، سبب اختلال در کارکرد سلولی و آسیب رساندن به فرایندهای فیزیولوژیک، از قبیل فتوسنتز و تنفس میشود که کاهش فرایندهای رشد و نموی گیاه نظیر جوانهزنی، رشد گیاهچه و درنهایت، کاهش میزان تولید محصول در گیاه را در پی دارد [۴۴].
گیاهان مختلف تواناییهای متفاوتی در محیطهای شور از خود نشان میدهند. تفاوت در قدرت مقاومت به شوری، نهتنها در میان جنسها و گونهها، بلکه حتی در داخل یکگونه نیز مشاهده میشود. این نکته سبب شده که تحقیقات گستردهای در زمینه مکانیزم های تحمل به شوری در گیاهان صورت پذیرد. [۱۴] بهترین روش برای به دست آوردن عملکرد مناسب در خاکهای شور استفاده از گیاهان مقاوم به شوری است [۲]. سبزیها نسبت به شوری خاک بسیار حساس میباشند و هر چه خاک شورتر باشد ریشه گیاهان آب موردنیاز خود را با سختی بیشتری جذب می کند. اهمیت این موضوع در شرایط آب و هوایی گرم و خشک نسبت به شرایط مرطوب بهمراتب بیشتر است. درجه حساست سبزیها نسبت به شوری خاک بسیار متفاوت است. حساسترین سبزیها به شوری خاک کرفس و تربچه و مقاومترین آنها اسفناج و چغندر میباشند. گیاه خیار جزو سبزیهای نیمه حساس به شوری است [۸]. سبزیها با داشتن موادی از قبیل ویتامین، املاح معدنی، مواد سلولزی، اسیدهای آلی، روغنهای فرار و مواد ضد باکتریایی جایگاه ویژهای ازنظر ارزش غذایی دارند [۳]. خیار بهعنوان یکی از سبزهای پرمصرف، حدود ۹۶ تا ۹۷ درصد آن آب است که به علت وفور ویتامین، املاح معدنی و اسیدهای آلی در تغذیه از اهمیت ویژهای برخوردار است. ازنظر اقتصادی خیار در بین سبزیهای مهم، مقام چهارم را بعد از گوجهفرنگی، کلم پیچ و پیاز دارا است [۳].
با گسترش روزافزون اراضی شور و هزینههای سنگین اصلاح این اراضی و نهایتاً غیرقابل کشت شدن آنها و با توجه به حساسیت خیار به شوری، شناسایی ارقام متحمل به شوری در خیار از اهمیت ویژهای برخوردار خواهد بود.
۲-۱- تاریخچه
خیار یکی از سبزیهای معروف دنیاست. منشأ اصلی خیار کاملاً مشخص و معلوم نیست، ولی بهاحتمالزیاد بومی مناطق گرمسیری آسیا و آفریقا است، زیرا بیش از ۳۰۰۰ هزار سال است بهعنوان غذا در آن مناطق کشت میگردد. نوشتهها نشان میدهند که در ۱۰۰ سال قبل از میلاد مسیح خیار بهوسیله سفیر چین از ایران به کشور چین برده شده است. یونانیان و رومیها آن را میشناختند. این گیاه در قرن نهم به فرانسه معرفی شد و ازآنپس در آنجا کشت گردید، سپس در قرن چهاردهم کشت خیار در انگلستان متداول گشت [۸].
۳-۱- خصوصیات گیاهی
خیار گیاهی است یکساله از جنس Cucumis که حدود ۳۰ گونه آن در آسیا و آفریقا به تثبیت رسیده است. ریشه خیار سطحی و گسترده است. فقط تعداد معدودی از ریشهها میتوانند بیش از عمق ۵/۰ متری نفوذ کنند. ساقه خیار مانند سایر گیاهان خانواده کدوییان خزنده و کرک دار بوده که در مقطع زاویهدار است. با ادامه رشد گیاه، زاویهها کوچکتر میشوند. ساقه می تواند به ارتفاع بیش از ۱۰ متر نیز برسد. برگها نسبتاً پهن و هر یک از ۳ تا ۵ قسمت تشکیلشده و هر قسمت آن دارای کنارههای مضرسی شکل است و یکی از لوبها بهصورت نوکتیز درمیآید. از مشخصات بارز برگها وجود رگبرگها در پشت برگ است. در محور برگها پیچکهایی بدون انشعاب، ساقههای فرعی و همچنین گلهای نر و ماده به وجود میآیند. اغلب ارقام خیار یکپایه با گل های نر و ماده جدا از هم در یک بوته هستند [۳].
۴-۱- مسئله شوری خاک
شور شدن خاک می تواند در اثر عوامل جغرافیایی-تاریخی و یا توسط انسان به وجود آید [۵۷]. اصلیترین منبع نمک اراضی انتقال نمک از اقیانوسها است. اقیانوسها خود از عوامل اصلی تشدیدکننده شوری در مناطق خشک و نیمهخشک محسوب میشوند. قطرات کوچک آب حاصل از امواج و تلاطم اقیانوسها باعث ایجاد بلورهای معلق نمک در جو گردیده و این بلورها بهعنوان هستههای تراکم، در تشکیل قطرات باران یا برف نقش دارند. ذرات کوچک نمک حاصل از تلاطم اقیانوسها ممکن است همراه طوفانها و یا بهصورت خشک از هوا ریزش کنند. شور شدن خاکها و همچنین آبهای زیرزمینی، توسط اعمال انسان از طریق چرای بیشازحد دامها در مراتع، تخریب جنگلها و آبیاری کردن با آبهای شور بدون زهکشی وآبشویی کافی، است [۱۳].
۵-۱- وسعت اراضی شور
بر اساس پیشبینیها جمعیت جهان تا سال ۲۰۲۵ به ۸ میلیارد نفر و تا سال ۲۰۵۰ به ۷/۹ میلیارد نفر میرسد. سالانه حدود ۸ میلیون نفر به جمعیت جهان افزوده میشود و ۹۷% افزایش جمعیت در کشورهای درحالتوسعه است؛ بنابراین تا سال ۲۰۲۵ نیاز به تولید غذا دو برابر خواهد شد. این پدیده موجب افزایش فشار به محیطزیست میشود و امنیت غذایی کشورهای درحالتوسعه بیشتر از سایر کشورها تحت تأثیر قرار میگیرد.
تنشهای غیرزنده عامل مهم کاهش ۷۱ درصدی عملکرد محصولات زراعی در سطح جهان بوده که برای تنش شوری ۲۰% تخمین زده میشود. حدود ۷۵ میلیون از مجموع ۲۴۰ میلیون هکتار اراضی فاریاب، تحت تأثیر آبیاری بیشازحد قرار دارند. آبیاری بیشازحد موجب بالا آمدن سفره آب زیرزمینی و درنتیجه بالا آمدن نمک بهویژه سدیم کلراید (Nacl) به سطح خاک میشود [۱۳].
شوری، ۷% از زمینهای دنیا، حدود ۹۳۰ میلیون هکتار را تحت تأثیر قرار داده و روزبهروز این مناطق شور در حال گسترش میباشند. بر اساس آمار موجود در سطح جهانی، ایران پس از چین، هند و پاکستان بیشترین درصد اراضی شور را به خود اختصاص داده است. اراضی فاریاب بهطورجدی مستعد شور شدن میباشند، درصورتیکه این اراضی حدود یکسوم غذای مردم جهان را تولید می کنند. کشور ما به دلیل تکیهبر کشاورزی فاریاب برای تولید محصولات کشاورزی بهشدت در معرض شور شدن اراضی است. تقریباً ۹۰% از مساحت کشور دارای اقلیم خشک و نیمهخشک است. سیستم اصلی تولید محصول در ایران بر اساس کشاورزی فاریاب است و حدود ۵۰% از اراضی تحت تأثیر انواع اثرات شوری قرار میگیرند. اکثر مناطق زراعی ایران مستعد شوری هستند و بزرگترین مناطق مستعد در مرکز ایران قرار دارند [۱۳].
تعداد صفحه : ۷۰
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=154169]