دانشگاه آزاد اسلامی
واحد خلخال
پایاننامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A)
رشته پژوهش علوم اجتماعی
عنوان:
تحلیل محتوی اسامی سه دهه اخیر متولدین شهرستان خلخال
استاد راهنما:
دکتر اقباله عزیزخانی
استاد مشاور:
دکتر محبوبه بابایی
پاییز ۱۳۹۲
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده ۱
فصل اول: مقدمات و کلیات
۱ـ۱ـ مقدمه ۳
۱ـ۲ـ بیان مسأله ۴
۱ـ۳ـ اهمیت و ضرورت پژوهش.. ۶
۱ـ۴ـ اهداف پژوهش.. ۸
۱ـ۴ـ۱ـ هدف اصلی. ۸
۱ـ۴ـ۲ـ اهداف اختصاصی (فرعی) ۸
۱ـ۵ـ محدوده پژوهش.. ۹
۱ـ۵ ـ۱ـ محدوده موضوعی. ۹
۱ـ۵ـ۲ـ محدوده مکانی. ۹
۱ـ۵ـ۳ـ محدوده زمانی…………………………………………………………………… ۹
۱ـ۶ـ تعریف مفاهیم و اصطلاحات.. ۹
فصل دوم: مبانی نظری و پیشینه پژوهشی
۲ـ۱ـ مقدمه ۱۳
۲ـ۲ـ مبانی نظری پژوهش.. ۱۴
۲ـ۲ـ۱ـ دیدگاه دگرگونی فرهنگی وبر. ۱۴
۲ـ۲ـ۲ـ نظریه دگرگونی اجتماعی مارکس.. ۱۶
۲ـ۲ـ۳ـ نظریه نظام اجتماعی پارسنز. ۱۷
فهرست مطالب
عنوان صفحه
۲ـ۲ـ۴ـ دیدگاه تغییرات اجتماعی گیدنز. ۱۸
۲ـ۲ـ۵ـ نظریه تحول ارزشی اینگلهارت.. ۲۱
۲ـ۲ـ۶ ـ نظریه تطور فرهنگی مید ۲۳
۲ـ۲ـ۷ـ نظریه ساختاری ـ تاریخی مانهایم ۲۵
۲ـ۲ـ۸ـ دیدگاه تغییرات اجتماعی روشه ۲۷
۲ـ۲ـ۹ـ نظریه همگرایی کلارک کر. ۲۹
۲ـ۳ـ پیشینه پژوهش.. ۳۰
۲ـ۳ـ۱ـ پژوهشهای خارجی. ۳۰
۲ـ۳ـ۲ـ پژوهشهای داخلی. ۳۲
۲ـ۴ـ چهارچوب نظری پژوهش.. ۳۵
۲ـ۵ـ سؤالات پژوهش.. ۳۶
فصل سوم: روش پژوهش
۳ـ۱ـ مقدمه ۳۸
۳ـ۲ـ روش تحقیق. ۳۹
۳ـ۳ـ طرح پژوهش.. ۴۱
۳ـ۴ـ جمعیت آماری. ۴۱
۳ـ۵ـ تکنیک گردآوری دادهها ۴۲
۳ـ۶ ـ روایی و پایایی. ۴۲
فهرست مطالب
عنوان صفحه
فصل چهارم: تحلیل دادهها
۴ـ۱ـ مقدمه ۴۴
۴ـ۲ـ توصیف دادهها ۴۵
۴ـ۳ـ تحلیل دادهها ۵۳
فصل پنجم: نتایج پژوهش
۵ـ۱ـ مقدمه ۶۲
۵ـ۲ـ بحث و نتیجهگیری. ۶۴
۵ـ۳ـ پیشنهادات تحقیق. ۶۷
۵ـ۴ـ محدودیتهای تحقیق. ۶۸
فهرست منابع و مآخذ ۶۹
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول شماره (۴ـ۱): طبقهبندی شده درصد فراوانی اسامی متولدین سه دهه ۶۰، ۷۰ و۸۰ در شهرستان خلخال ۴۵
جدول شماره (۴ـ۲): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۶۰ ـ۷۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۴۷
جدول شماره (۴ـ۳): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ـ۸۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۴۹
جدول شماره (۴ـ۴): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۸۰ ـ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۵۱
جدول شماره (۴ـ۵): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک جنسیت ۵۳
جدول شماره (۴ـ۶) ۵۵
جدول شماره (۴ـ۷): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک روستایی ـ شهری ۵۶
جدول شماره (۴ـ۸) ۵۷
جدول شماره (۴ـ۹): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک ترکیبی ـ غیرترکیبی ۵۸
جدول شماره (۴ـ۱۰): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال با توجه به روحیه فردگرایی ـ جمعگرایی ۶۰
فهرست نمودارها
عنوان صفحه
نمودار شماره (۴ـ۱): طبقهبندی شده درصد فراوانی اسامی متولدین سه دهه ۶۰، ۷۰ و۸۰ در شهرستان خلخال ۴۶
نمودار شماره (۴ـ۲): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۶۰ ـ۷۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۴۸
نمودار شماره (۴ـ۳): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ـ۸۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۵۰
نمودار شماره (۴ـ۴): طبقهبندی شده فراوانی اسامی متولدین دهه ۸۰ ـ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک زن و مرد ۵۲
نمودار شماره (۴ـ۵): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک جنسیت ۵۴
نمودار شماره (۴ـ۶) ۵۵
نمودار شماره (۴ـ۷): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک روستایی ـ شهری ۵۶
نمودار شماره (۴ـ۸) ۵۷
نمودار شماره (۴ـ۹): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال با توجه به روحیه فردگرایی ـ جمعگرایی ۵۹
نمودار شماره (۴ـ۱۰): فراوانی اسامی متولدین دهه ۷۰ تا ۹۰ در شهرستان خلخال به تفکیک ترکیبی ـ غیرترکیبی ۶۱
چکیده
در این پژوهش روند تحولات نامگذاری افراد از دهه ۷۰ تا ۹۰ بررسی شده است. روند نامگذاری در دهههای اخیر دستخوش تغییرات گستردهای شده است، این تغییر و تحولات میتواند نشاندهنده فرایند تغییرات اجتماعی و فرهنگی در نظام اجتماعی باشد. این تحقیق از نوع تحقیقات توصیفی است و روش آن، روش تحلیل محتواست. با بررسی تأثیر دورههای تاریخی، جنسیت، منطقه محل سکونت، گرایش به ترکیبی شدن نامها و روحیه فردگرایی ـ جمعگرایی در میزان تحول ارزشهای نامگذاری در طی سه دهه اخیر به بررسی نامها پرداخته شد و نتایج زیر بهدست آمد: بر مردان بیش از زنان اسامی اسلامی نهاده میشد، در دوره انقلاب افراد بیشتر نامهای اسلامی داشته ولی در دوره بعد از انقلاب و جنگ تحمیلی بر میزان نامهای غربی افزوده شده است، در مناطق روستانشین بیشتر اسامی اسلامی ـ سنتی گذاشته میشد، در حالیکه در مناطق شهرنشین بیشتر از نامهای مدرن بر روی فرزندانشان میگذاشتند، با گذر دورههای تاریخی افراد بیشتر نامهای ترکبیی برای نامگذاری فرزندان خود انتخاب میکردند، نامهای افراد در دورههای گذشته بیشتر تکراری و نامهای بزرگان خانواده بوده و نشان از روحیه جمعگرایانه داشت ولی امروزه بشتر از نامهای جدید استفاده میشود که نشان از روحیه فردگرایی شهروندان دارد.
واژگان کلیدی: تحول نامگذاری، ارزشهای فرهنگی، دورههای تاریخی، روحیه فردگرایی ـ جمعگرایی.
فصل اول
مقدمات و کلیات
ـ مقدمه
ـ بیان مسأله
ـ اهداف پژوهش
ـ ضرورت و اهمیت پژوهش
ـ محدوده پژوهش
۱ـ۱ـ مقدمه
تغییر و تحول همواره در طول تاریخ با زندگی اجتماعی عجین بوده است و از دیر باز نظرات متفکران اجتماعی مختلف را به خود جلب کرده است. بررسی دگرگونیهای ارزشی در جامعه یکی از عناصر کلیدی در نظام فرهنگی هر جامعه بهحساب میآید که شناخت آنها نقش بسیار مهمی در شناسایی تحولات فرهنگی دارد. چرا که تحولات ترجیحات و سوگیریهای ارزشی را که مشخصکنندهی نسخههای کنشی افراد میباشد، معین میکند و از طرف دیگر بر اساس تحولات ارزشی میتوان از جریان تحولات آینده در جامعه سخن گفت.
شروع تغییر و تحولات فرهنگی در طی دهههای اخیر در ایران نشان از تحول اساسی در ساختار نظام ارزشی میدهد که این امر خود متأثر از گسترش موج وسیع صنعتیشدن و مدرنشدن، جوامع سنتی را دستخوش تغییرات و تحولات عمدهای در زمینههای مختلف مسائل اجتماعی و فرهنگی، اقتصادی و سیاسی کرده است که بسیاری از این تحولات متأثر از جایگزینی و گزینشهای متفاوت نسلهاییاند که از پس هم میآیند و به نوبه خود این تفاوتها و تمایزات در بین باورها و نگرشهای افراد موجب تحولات اساسی در جامعه شده است. یکی از این تغییر و تحولات را میتوان در تحول نامهای افراد مشاهده کرد. بهطور دقیق معلوم نیست که انسانها در چه دورهای از تاریخ برای نخستین بار روی افراد نامگذاری کردند، اما مسلم است که نامگذاری دارای تاریخچه طولانی است. یکی از دغدغههای اصلی والدین پس از تولد فرزندشان، انتخاب نام است. ولی این مسأله تحولات بسیاری را پشت سر گذاشته است. امروزه والدین اسامیجدیدی برای فرزندان خود انتخاب میکنند و تمایل دارند تا بیشتر از اسامی غربی، بازیگران و هنرپیشههای معروف در نامگذاری فرزندانشان استفاده نمایند. در گذشته به هنگام تولد نوزاد، مطابق ماههای سال نامی برای کودک انتخاب میشد اما امروزه دیگر کمتر کسی با این دلایل اقدام به نامگذاری فرزند میکند. امروز ثابت شده است که نام هر فرد به سبب تکرار فراوان در طول عمر شخص، تأثیر بارزی روی شخصیت وی باقی میگذارد و این یعنی اثرات منفی بیتوجهی و سهلانگاری والدین در نامگذاری فرزندان، در نهایت متوجه فرزند و به تبع آن، والدین خواهد شد. با بررسی روند تغییر و تحول نامهای افراد میتوان فرایند تغییرات اجتماعی و فرهنگی در نظام اجتماعی را شناسایی کرد.
در این پژوهش به تحلیل محتوی اسامی سه دهه اخیر متولدین شهرستان خلخال پرداخته میشود. بدین ترتیب که ابتدا به بررسی کلیات پژوهش شامل بیان مسأله، اهداف پژوهش، اهمیت موضوع و قلمرو پژوهش، سپس در فصل دوم به بررسی پیشینه و ادبیات پژوهش، مدل تحلیل، فرضیات پژوهش، متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش و تعریف نظری و عملیاتی متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش پرداخته میشود. فصل سوم به مباحث روششناختی و فنی پژوهش میپردازد. در این فصل به بیان روش پژوهش، طرح تحقیق، مباحث مرتبط با نمونهگیری، اعتبار و پایایی و . . . اشاره شده است. فصل چهارم از چند بخش تشکیل شده است. توصیف و توزیع پاسخگویان، توصیف متغیرهای مستقل و وابسته پژوهش. و نهایتاً در فصل پایانی، به بحث و نتیجهگیری و ارائه پیشنهادات بر اساس یافتههای پژوهش پرداخته میشود.
۱ـ۲ـ بیان مساله
تغییر و تحول لازمه زندگی است و به همان ترتیب که انسانها با گذشت زمان تغییر میکنند، روابط اجتماعی هم تحت تأثیر شرایط گوناگون، بهطور دائم دستخوش تغییر و تحول میشود. در دهههای اخیر جامعه ما به دلیل گسترش روزافزون صنایع، به رشد قابل توجهی در حیطه اقتصادی دست یافته است که این امر باعث بروز تغییراتی در ارزشها و شیوههای زندگی مردم شده است. دگرگونی و تغییر در عرصههای فرهنگی تدریجی و آرام صورت میگیرد و این دگرگونیها بازتاب تجربه نسلها و انتقال آن به نسلهای بعد است. در دهههای اخیر با شاخصهایی چون صنعتیشدن، شهرنشینی، باسوادی، جوانی جمعیت، گسترش وسائل ارتباط جمعی، مهاجرت گسترده به شهرها و همچنین رشد طبقات متوسط فرهنگی و اقتصادی مواجه بودهایم (آبراهامیان، ۱۳۷۸: ۵۳۴؛ ربیعی، ۱۳۸۰: ۱۳۲).
با توجه به وقوع انقلاب اسلامی در سال ۵۷ و استقرار نظام جدید و همچنین شروع جنگ بعد از گذشت سالهای کوتاه از انقلاب و ایجاد زمینههای دشوار اجتماعی ـ اقتصادی ارزشهایی چون دین، عدالت، استقلال و ایثار مطرح شده و نهادهای مختلف اجتماعی سعی کردند تا در این قضایای جدید افراد را به گونهای پرورش دهند که به این ارزشها وفادار بوده و تفکر و الگوی زندگی خود را مطابق ارزشهای انقلاب سازماندهی کنند. از اینرو پایبندی به ارزشها و هنجارهای سنتی در میان نسلهای گذشته کاملاً به چشم میخورد؛ در صورتی که در میان نسلهای جوانتر، ارزشها و گرایشهای جدیدی نفوذ میکند که خود نتیجه جهانبینیهای متفاوت آنها است. بهعبارت دیگر جهانبینی افراد با توجه به تجارب کلی آنها در زندگی خودشان شکل میگیرد که گاه با تجارب نسلهای قبل تفاوتهایی دارد. از آنجا که دگرگونی فرهنگی در میان نسلها و گروههای جوانتر زودتر شکل میگیرد، لذا ما بیشتر شاهد تفاوتهایی در میان نسلها هستیم (نجاتی حسینی و دیگری، ۱۳۸۸: ۱۴۲).
امروزه هر چند نسل جدید جامعه ایران، تجربه نسل قبل را در اختیار دارد ولی به تغییر قالبها و ساختارها اقدام نموده است که این تغیرات نهایتاً به تغییر در روش و سبک زندگی میانجامد. روند تغییر و تحول نامهای افراد یکی از مواردی است که میتواند تجلی فرایند این تغییرات در نظام اجتماعی باشد. در واقع نامگذاری مانند هر عمل دیگری از ارزشها و انگیزههای روانی تأثیر پذیرفته و در زمینه اجتماعی و فرهنگی معینی انجام می شود. از این رو میتوان از نامگذاری به مثابه یک نهاد، یک عمل فرهنگی و به تبع آن عوامل اجتماعی و فرهنگی مؤثر به آن یاد نمود (رجبزاده، ۱۳۷۸: ۱).بررسی تحول نامگذاری در طی نسلهای مختلف، تفاوت نامهای انتخاب شده در میان طبقات اجتماعی و در میان دو جنس مذکر و مؤنث، میتواند ما را در شناخت و مقایسه ارزشهای نسلها یاری دهد. در این پژوهش نگارنده قصد دارد به این سؤال پاسخ دهد که آیا نامگذاری افراد با توجه به دورههای مختلف تاریخی متفاوت است؟
تعداد صفحه : ۸۶
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=151782]