Get a site

پایان نامه اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی برخی از ژنوتیپ­های انتخابی بادام پیوند شده روی پایه GF677

پایان نامه رشته : مهندسی کشاورزی

گرایش : میوه کاری (فیزیولوژی و اصلاح)

عنوان : اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی برخی از ژنوتیپ­های انتخابی بادام پیوند شده روی پایه  GF677

دانشگاه گیلان

دانشکده علوم کشاورزی

رساله دکتری

میوه کاری (فیزیولوژی و اصلاح)

عنوان:

اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی برخی از ژنوتیپ­های انتخابی بادام (Prunus dulcis)، پیوند شده روی پایه  GF677

استادان راهنما:

دکتر داود بخشی

دکتر علی ایمانی

استاد مشاور:

دکتر حامد رضایی

فهرست مطالب:
چکیده فارسی.س
چکیده انگلیسی.ش
مقدمه و هدف۲
۱-کلیات و بررسی منابع۵
۱-۱-تاریخچه و پراکنش بادام.۵
۱-۲-میزان تولید در ایران و جهان۵
۱-۳-گیاهشناسی.۵
۱-۴- ارزش و خواص غذایی بادام.۶
۱-۵-خصوصیات پایه GF677
۱-۶-تعریف تنش.۸
۱-۷-تنش شوری.۹
۱-۸-اندازه‌گیری شوری.۱۰
۱-۹-اثر شوری بر گیاهان.۱۱
۱-۱۰-مکانیزم­های مقاومت به شوری در گیاهان.۱۲
۱-۱۱-انواع اکسیژن فعال.۱۳
۱-۱۱-۱-انواع اکسیژن­های فعال به عنوان سیگنال­هایی در پاسخ به تنش­های محیطی.۱۵
۱-۱۱-۲-طبقه‌بندی مسیرهای سیگنال‌دهی تنش.۱۵
۱-۱۱-۳-مسیر کلی انتقال پیام تنش اسمزی.۱۶
۱-۱۲-اثرات تنش شوری بر خصوصیات رویشی بادام و سایر درختان میوه۱۸
۱-۱۳- اثرات تنش شوری بر خصوصیات فیزیولوژی بادام و سایر درختان میوه۲۲
۱-۱۳-۱- اثرات تنش شوری بر پارامترهای فتوسنتزی بادام و سایر درختان میوه.۲۲
۱-۱۳-۲-اثرات تنش شوری بر تغییرات فلورسانس کلروفیل۲۴
۱-۱۳-۳- اثرات تنش شوری بر روابط آبی بادام و سایر درختان میوه.۲۶
۱-۱۳-۴- اثرات تنش شوری بر محتوی فنل و ظرفیت آنتی اکسیدانتی بادام و سایر درختان میوه۲۸
۱-۱۴- اثرات تنش شوری بر خصوصیات بیوشیمیایی بادام و سایر درختان میوه.۲۹
۱-۱۴-۱- اثرات تنش شوری بر مکانیسم­های دفاعی آنزیمی.۲۹
۱-۱۴-۱-۱ سوپر­اکسید دیسموتاز (SOD)30
۱-۱۴-۱-۲- کاتالاز (CAT).30
۱-۱۴-۱-۳-پراکسیداز­ها۳۱
۱-۱۴-۱-۳-۱-آسکوربات پراکسیداز (APX).31
۱-۱۴-۱-۳-۲- گایاکول پراکسیداز (GPX) .31
۱-۱۴-۲- اثرات تنش شوری بر فعالیت آنزیم­های پراکسیداز، کاتالاز،آسکوربات پراکسیداز در بادام و سایر درختان میوه.۳۲
۱-۱۴-۳- اثرات تنش شوری بر محتوی پراکسید هیدروژن در بادام و سایر درختان میوه.۳۳
۱-۱۴-۴- اثرات تنش شوری بر محتوی پروتئین­های محلول کل در بادام و سایر درختان میوه۳۴
۱-۱۴-۵- اثرات تنش شوری بر سنتز تنظیم کننده­های اسمزی بادام و سایر درختان میوه.۳۶
۱-۱۴-۵-۱-پرولین.۳۷
۱-۱۴-۵-۲-کربوهیدرات­های محلول و نامحلول۳۹
۱-۱۴-۶- اثرات تنش شوری بر پراکسیداسیون لیپیدها در بادام و سایر درختان میوه.۴۰
۱-۱۵- اثرات تنش شوری بر وضعیت عناصر غذایی در بادام و سایر درختان میوه. ۴۲
۲-مواد و روش­ها۴۶
۲-۱- محل انجام آزمایش۴۷
۲-۲- طرح آزمایشی.۴۷
۲-۳- مواد آزمایشی.۴۷
۲-۳-۱-خصوصیات ژنوتیپ­های مورد مطالعه۴۹
۲-۴-اعمال تیمار شوری.۵۰
۲-۵-ارزیابی صفات مورفولوژیک.۵۱
۲-۶-ارزیابی صفات فیزیولوژیک.۵۲
۲-۶-۱-پارامترهای فلورسانس کلروفیل۵۲
۲-۶-۲- سنجش کلروفیل و کارتنوئید۵۳
۲-۶-۳-شاخص کلروفیل.۵۳
۲-۶-۴-محتوای نسبی آب برگ۵۳
۲-۶-۵- نشت یونی نسبی۵۴
۲-۶-۶- درصد آسیب دیدگی غشاء سلولی.۵۴
۲-۶-۷- فنل کل.۵۴
۲-۶-۷-۱- استخراج از بافت میوه۵۴
۲-۶-۷-۲- تعیین میزان فنل کل با روش اسپکتروفتومتری.۵۵
۲-۶-۸- ظرفیت آنتی­اکسیدانی کل.۵۶
۲-۷-ارزیابی صفات بیوشیمیایی.۵۶
۲-۷-۱-کربوهیدرات­های محلول۵۶
۲-۷-۲-کربوهیدرات­های نامحلول.۵۸
۲-۷-۳-پرولین.۵۹
۲-۷-۴-پراکسیداسیون لیپیدها.۶۰
۲-۷-۴-۱-مالون دی­آلدئید(MDA) 60
۲-۷-۴-۲-سنجش سایر آلدئید­ها (پروپانال، بوتانال، هگزانال، هپتانال و پروپانال دی متیل استال)۶۰
۲-۷-۵-پراکسید هیدروژن۶۱
۲-۷-۶-پروتئین­ محلول کل و سنجش فعالیت آنزیم­ها.۶۱
۲-۷-۶-۱-تهیه بافر استخراج.۶۱
۲-۷-۶-۲-مرحله استخراج.۶۱
۲-۷-۶-۳-پروتئین محلول کل.۶۲
۲-۷-۶-۳-۱-تهیه بافر­های سنجش.۶۲
۲-۷-۶-۳-۲-تعیین محتوی پروتئین محلول کل۶۲
۲-۷-۶-۴- آنزیم پراکسیداز (POD63
۲-۷-۶
-۴-۱-تهیه بافر­های سنجش.۶۳
۲-۷-۶-۴-۲-تعیین فعالیت آنزیم۶۳
۲-۷-۶-۵-آنزیم آسکوربات ­پراکسیداز (APX).64
۲-۷-۶-۵-۱-تهیه بافرهای سنجش۶۴
۲-۷-۶-۵-۲-تعیین فعالیت آنزیم.۶۴
۲-۷-۶-۶-آنزیم کاتالاز (CAT) 64
۲-۷-۶-۶-۱-تهیه بافرهای سنجش۶۴
۲-۷-۶-۶-۲-تعیین فعالیت آنزیم کاتالاز۶۴
۲-۸- عناصر معدنی ریشه و برگ۶۵
۲-۸-۱- تهیه خاکستر۶۵
۲-۸-۲-نیتروژن.۶۵
۲-۸-۳-پتاسیم۶۶
۲-۸-۳-۱- آماده کردن محلول‌های سنجش۶۶
۲-۸-۳-۲- تعیین محتوی پتاسیم۶۶
۲-۸-۴-سدیم.۶۷
۲-۸-۴-۱- آماده کردن محلول‌های سنجش.۶۷
۲-۸-۴-۲-تعین محتوی سدیم.۶۸
۲-۸-۵-فسفر۶۹
۲-۸-۵-۱- آماده کردن محلول‌های سنجش۶۹
۲-۸-۵-۲-تعین محتوی فسفر.۶۹
۲-۸-۶-کلسیم۷۰
۲-۸-۷- منیزیم.۷۱
۲-۸-۸- آهن.۷۱
۲-۸-۹- روی.۷۲
۲-۸-۱۰- مس۷۳
۲-۸-۱۱-کلر۷۴
۲-۹- تجزیه و تحلیل داده ­ها۷۴
۳-نتایج و بحث.۷۵
۳-۱-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر صفات مورفولوژیک.۷۷
۳-۲-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر صفات فیزیولوژیک.۸۷
۳-۲-۱-اثر تیمار شوری بر تغییرات کلروفیل فلورسانس.۸۷
۳-۲-۱-۱-برهمکنش تیمار شوری و ژنوتیپ بر تغییرات کلروفیل فلورسانس۸۷
۳-۲-۱-۲-برهمکنش زمان و ژنوتیپ بر تغییرات کلروفیل فلورسانس۹۰
۳-۲-۱-۳-برهمکنش تیمار شوری و زمان بر تغییرات کلروفیل فلورسانس۹۳
۳-۲-۲- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی رطوبت نسبی برگ۹۴
۳-۲-۳- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی نشت یونی و آسیب دیدگی غشاء سلولی.۹۵
۳-۲-۴- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر شاخص کلروفیل.۹۶
۳-۲-۵- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کلروفیل­های a، b، کل و کارتنوئید.۹۷
۳-۳-ارزیابی برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر خصوصیات بیوشیمیایی.۱۰۱
۳-۳-۱- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی فنل کل و ظرفیت آنتی اکسیدانتی.۱۰۱
۳-۳-۲- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کربوهیدرات­های محلول و نامحلول.۱۰۲
۳-۳-۳- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پرولین.۱۰۸
۳-۳-۴- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر پراکسیداسیون لیپیدها (محتوی مالون دی آلدئید و سایر آلدئید­ها۱۰۹
۳-۳-۵- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پروتئین­های محلول کل.۱۱۱
۳-۳-۶- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم کاتالاز۱۱۲
۳-۳-۷- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم گایاکول پراکسیداز.۱۱۴
۳-۳-۸- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر فعالیت آنزیم آسکوربات پراکسیداز۱۱۵
۳-۳-۹- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پراکسیداسیون هیدروژن.۱۱۷
۳-۴- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر وضعیت عناصر غذایی پرمصرف و کم­مصرف در برگ و ریشه۱۱۹
۳-۴-۱- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی سدیم برگ و ریشه۱۱۹
۳-۴-۲- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی نیتروژن برگ و ریشه۱۲۰
۳-۴-۳- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی پتاسیم برگ و ریشه۱۲۲
۳-۴-۴- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی کلسیم برگ و ریشه۱۲۵
۳-۴-۵- برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر محتوی منیزیم برگ و ریشه۱۲۶
۳-۴-۶-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت فسفر برگ و ریشه۱۲۸
۳-۴-۷-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت کلر برگ و ریشه.۱۳۴
۳-۴-۸-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت روی برگ و ریشه.۱۳۵
۳-۴-۹-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت مس برگ و ریشه۱۳۶
۳-۴-۱۰-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت آهن  برگ و ریشه.۱۳۷
۳-۵- همبستگی بین صفات.۱۴۲
۳-۶-نتیجه گیری کلی.۱۴۷
۳-۷-پیشنهادات۱۴۸
۴-منابع علمی.۱۴۹
۵-ضمائم.۱۵۹
چکیده:
ترکیب پایه و پیوندک می ­تواند خصوصیات رشدی و غلظت عناصر غذایی برگ و ریشه ­های بادام را در شرایط تنش شوری تحت تأثیر قرار دهد. به‌منظور ارزیابی اثر تنش شوری بر خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی پرمصرف و کم­مصرف در برگ و ریشه ­های تعدادی از ژنوتیپ­های بادام، آزمایشی گلدانی با دو عامل ژنوتیپ در ۱۱ سطح، شامل تونو،
نان­پاریل، مامایی، شکوفه، سهند، شاهرود ۱۲، A200 ، ۲۵ -۱، ۱۶-۱ و ۴۰-۱۳ پیوند شده روی پایه GF677 و پایه GF677 (پیوند نشده به عنوان شاهد) و فاکتور شوری آب آبیاری شامل صفر، ۲/۱، ۴/۲، ۶/۳ و ۸/۴ گرم در لیتر نمک که به ترتیب هدایت الکتریکی برابر ۵/۰، ۵/۲، ۹/۴، ۳/۷ و ۸/۹ دسی زیمنس بر متر داشتند، انجام شد. نتایج نشان داد که با اعمال تنش شوری و افزایش غلظت آن، شاخص­های رشدی شامل ارتفاع شاخه، قطر شاخه، تعداد برگ کل، تعداد برگ­ سالم، تراکم برگ روی شاخه اصلی، وزن‌تر و وزن خشک برگ­، سطح برگ و نسبت سطح برگ­، محتوای رطوبت نسبی برگ­، وزن‌تر و خشک اندام هوایی، وزن‌تر و خشک‌ریشه، شاخص کلروفیل، کلروفیل­های a، b و کل و کاروتنوئید در تمامی ژنوتیپ­های مطالعه شده، کاهش یافتند و تعداد برگ­های نکروزه، میزان ریزش برگ، نسبت وزن خشک به وزن‌تر اندام هوایی، نسبت وزن‌تر و خشک‌ریشه به وزن‌تر و خشک اندام هوایی، درصد نشت یونی و درصد آسیب‌دیدگی غشاء سلولی، افزایش یافتند. ارزیابی تغییرات فلورسانس کلروفیل نشان داد، تنش شوری از طریق افزایش میزان فلورسانس حداقل و کاهش میزان فلورسانس حداکثر، باعث کاهش فلورسانس متغیر در گیاهان شد و نسبت فلورسانس متغیر به فلورسانس حداکثر (حداکثر کارایی کوانتومی فتوسیستم II) را از ۸۳/۰ در گیاهان شاهد به ۷۲/۰ در برگ­های بالایی در پایه GF677 و رقم سهند پیوند شده روی این پایه و ۷۰/۰ در برگ‌های پایینی کاهش داد. بر این اساس، کاهش یاد شده نشانه تنش مخرب در گیاهان مذکور است. به‌طورکلی، نتایج این تحقیق حاکی از آن است که هم‌پایه و هم نوع ژنوتیپ پیوندی بر درجه تحمل در برابر تنش شوری نقش دارند. نهال­های GF677 که پیوندی روی آن­ها انجام نشده بود، توانستند تیمار شوری ۴/۲ گرم در لیتر (با هدایت الکتریکی ۹/۴ دسی زیمنس بر متر) را به خوبی تحمل کنند ولی با افزایش غلظت نمک، به­شدت دچار تنش شدند. نوع ژنوتیپ پیوندی نیز در افزایش تحمل به تنش شوری نقش بسزایی داشت. در مجموع صفات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و عناصر غذایی پرمصرف و کم­مصرف بررسی شده در این تحقیق رقم شاهرود ۱۲، به عنوان متحمل­ترین رقم به تنش شوری انتخاب شد. این رقم توانست به خوبی شوری تا ۶/۳ گرم در لیتر (۳/۷ دسی زیمنس بر متر) و تا حدودی نیز شوری ۸/۴ گرم در لیتر (۸/۹ دسی زیمنس بر متر)، را تحمل کند. در نقطه مقابل، رقم سهند و ژنوتیپ ۱۶-۱، به عنوان حساس­ترین ژنوتیپ­ها، نسبت به تنش شوری تشخیص داده شدند. این ژنوتیپ­ها همانند پایه­ های شاهد (پیوند نشده)، تنها توانستند، شوری تا ۹/۴ دسی زیمنس بر متر)، را تحمل نمایند.
مقدمه و هدف:
شش درصد از مساحت کل کره زمین شور است و از این مقدار، حدود  ۴۵ میلیون هکتار که جزو  اراضی آبیاری به شمار می‌روند،  شور هستند . [Munns, 2002] برخی از اراضی به‌قدری شور هستند که تولید محصول در آن اقتصادی نیست و در بسیاری از اراضی به خاطر تجمع نمک، امکان کشت سالیانه وجود ندارد[Munns and Tester, 2008] . شوری معمولاً بیشتر در نواحی خشک و نیمه‌خشک و مناطقی که بارندگی به حد کافی جهت شستشوی نمک­ها از ناحیه ریشه کافی نیست، مشکل‌ساز است[Munns and Tester, 2008] . در حدود یک‌سوم از مساحت کل خاک­های شور دنیا در قاره آسیا قرار دارد .[Munns, 1993] حدود ۱۲ درصد از کل مساحت کشور ایران معادل ۱۹ میلیون هکتار به‌صورت کشت و آیش و به‌منظور تولیدات کشاورزی استفاده می­شود ]مومنی، ۱۳۸۹[.
بادام (Prunus dulcis)، یکی از درختان میوه مناطق معتدله بومی فلات ایران است که طبق آخرین آمار به‌دست‌آمده در سال ۱۳۹۰، ایران با سطح زیر کشت بیش از ۱۷۰ هزار هکتار و تولید ۱۵۸ هزار تن، سومین کشور تولیدکننده آن در دنیا محسوب می­شود [FAO, 2013]. بادام در مناطقی با زمستان­های معتدل و تابستان­های گرم و خشک رشد می­ کند. از طرفی اکثر مناطق ایران در اقلیم خشک و نیمه‌خشک قرار دارند که رشد و نمو گیاهان را با محدودیت خشکی و شوری مواجه می‌کند. معمولاً در این‌گونه مناطق شوری آب نیز بالاست که این امر، موجب آسیب بیشتر می‌شود. در این میان ترکیب پایه و پیوندک به‌عنوان یکی از عوامل تأثیرگذار در میزان حساسیت یا تحمل به شوری در درختان میوه کشت‌شده ازجمله بادام در نظر گرفته‌شده است  .[Moreno and Cambra, 1994; Montaium et al., 1994; Noitsakis et al, 1997]
تحقیقات متعددی نشان داده­اند که آستانه تحمل به شوری اکثر درختان میوه هسته­دار ازجمله بادام نسبت به تنش شوری پایین است بطوری­که گزارش شده است که حد آستانه تحمل این گیاه، ۵/۱ دسی­زیمنس بر متر و شیب منحنی کاهش در عملکرد آن به ازای هر واحد شوری (دسی زیمنس بر متر)، ۱۹% است [Bernstein, 1956; Brown and Bernstein 1953]، که بر اساس معادله مانس و هافمن [۱۹۷۷]، در شوری ۸/۲ دسی­زیمنس بر متر، به میزان ۲۵ درصد و ۱/۴ دسی­زیمنس بر متر به میزان ۵۰ درصد و سرانجام در ۸/۶ دسی­زیمنس بر متر تا میزان ۱۰۰ درصد از عملکرد آن کاسته می­شود [Maas and Hoffman, 1977]در تحقیقات انجام‌شده در زمینه بررسی میزان تحمل پایه­ های مختلف بادام نسبت به تنش شوری مشخص‌شده است که پایه GF677 متحمل به شوری می­باشد، درحالی‌که پایه نماگارد [ P.persica X P. davidiana ]، حساسیت بالایی به شوری دارد [Montaium et al., 1994]. تحمل پایه GF677 نسبت به سطوح مختلف شوری حاصل از کلرید سدیم موردبررسی قرارگرفته و نشان داده‌شده است که این پایه نسبت به شوری متحمل است ب
ه‌طوری‌که شوری تا ۶۰ میلی مولار (۵/۵ دسی زیمنس بر متر) را تحمل می­ کند [Rahemi et al., 2008]. همچنین، گزارش‌شده است که پایه GF677 از طریق مکانیسم تدافعی ایجاد محدودیت در جذب و یا انتقال سدیم به قسمت­های هوایی و نیز حفظ سطح مناسبی از پتاسیم، تحمل بالاتری نسبت به نمک کلرید سدیم در مقایسه با پایه بذری تووانو[۱] (هیبرید بین رقم خودگرده‌افشان تونو[۲] و رقو ژنکو[۳] در شرایط گرده‌افشانی کنترل‌شده) داشته و می ­تواند شوری تا ۵۰ میلی مولار (۲/۵ دسی زیمنس بر متر) را نیز تحمل کند ]اورعی و همکاران، ۱۳۹۰[. لذا با توجه به گزارش‌های موجود، از این پایه می­توان به‌عنوان یک پایه متحمل به شوری برای مناطقی با شوری متوسط استفاده نمود. همچنین، پژوهش­های انجام‌یافته، نشان می­دهد که تمامی شاخص­های رشدی بادام ازجمله خصوصیات مورفولوژی، فیزیولوژی، بیوشیمیایی و غلظت عناصر غذایی در  برگ و ریشه ­های بادام تحت تنش شوری قرار می­گیرند که ارقام مختلف بادام، عکس‌العمل‌های متفاوتی به سطوح مختلف شوری نشان  می­ دهند Rahemi et al., 2008; Munns and tester, 2008 Moreno and Cambra, 1994; Montaium et al., 1994;] [Noitsakis et al, 1997. بنابرین تحقیق حاضر به‌منظور دستیابی به اهداف زیر انجام شد.
۱) بررسی تغییرات مرفولوژیکی، فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی ژنوتیپ­های مورد مطالعه در برابر تنش شوری.
۲) تأثیر تنش شوری برجذب عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف.
۳) تأثیر نوع ژنوتیپ­ پیوند شده بر میزان جذب عناصر غذایی توسط پایه GF677.
۴) مقایسه مقاومت به شوری بین ارقام تجارتی خارجی و داخلی و ژنوتیپ­های امیدبخش پیوند شده روی پایه GF677.
۵) تعیین مقاوم­ترین رقم پیوند شده روی پایه GF677 به شوری.
فصل اول: کلیات و بررسی منابع علمی
۱- کلیات و بررسی منابع
۱-۱- تاریخچه و پراکنش بادام
بادام یکی از قدیمی ترین درختانی است که در ایران کشت می شود. بعضی از دانشمندان گیاه شناس معتقدند موطن اصلی بادام، ایران است [Zohary and Maria, 2000]. گفته می­شود، خاستگاه اصلی بادام، منطقه وسیعی از ایران، تاجیکستان، افغانستان و غرب پاکستان بوده که همراه کاروان­ها به یونان برده شده و بعدها توسط یونانی­ها به سایر بنادر دریای مدیترانه انتقال و انتشار یافته است [Zohary and Maria, 2000]. بطور کلی می­توان گفت که بادام، بومی مناطق گرم و خشک آسیای غربی بوده و امروزه کشت آن در آمریکا، اسپانیا، ایران، مراکش، ایتالیا، پرتغال، ترکیه، یونان و استرالیا بطور وسیع معمول شده است [Ladizinsky, 1999]
۲-۱- میزان تولید در ایران و جهان
کشورهای عمده تولید کننده این محصول شامل آمریکا، اسپانیا، ایران، ایتالیا، یونان، ترکیه، مراکش و استرالیا می باشند. امروزه در بیش از ۵۰ کشور جهان ارقام مختلف بادام کشت و کار می شود و بر اساس آمار ارائه شده توسط سازمان خواروبار جهانی ایران با سطح کشت بیش از ۱۷۰ هزار هکتار و تولید ۱۵۸ هزار تن، سومین کشور تولید کننده بادام در دنیا محسوب می­شود. این در حالی است که عملکرد آن ۹۲۰ کیلوگرم بر هکتار است [FAO, 2013].
۳-۱- گیاه شناسی
بادام با نام علمی Prunus dulcis درختی از خانواده Rosaceae، زیر تیره Prunoidea، از جنس Prunus و زیر جنس Amygdalus است. [Bailey et al, 1976]. بادام دارای ۱۶ کروموزوم (X=8) و دیپلویید بوده ولی در بین هیبریدهای هلو و بادام ارقام تریپلویید و تتراپلویید نیز دیده می­شود [Baird et al, 1994]. در مطالعات سیتولوژیکی ارقام بادام، تفاوتی از نظر کروموزوم دیده نشده است. بادام از گیاهان گلدار، نهان­دانه با گل کامل بوده و دارای سیستم خود ناسازگاری می­باشد. ناسازگاری در بادام در ۹۹ درصد حالات، از نوع گامتوفیتی تک­ژنی است  [Rushforth, 1999].
در بادام برگ­ها ساده و در شاخه­های تازه تشکیل شده فصل جاری ظاهر می­شوند. شکل برگ­ها نیزه­ای، باریک، دراز و نوک تیز و کمی موج دار و بسته به ژنوتیپ، با لبه­های صاف یا مضرس می­باشد. گل­های آن دو جنسی به رنگ سفید یا صورتی بوده و در بهار قبل از باز شدن جوانه­های برگ ظاهر می­شوند و منظره زیبایی به درخت می بخشند. هر گل آن شامل ۵ کاسبرگ، ۵ گلبرگ و ۲۰ تا ۴۰ پرچم است. تخمدان آن یک برچه و محتوی دو تخمک و میوه آن شفت و به رنگ سبز و پوشیده از کرک­های فراوان است  .[Rushforth, 1999]در بعضی ارقام، هر دو تخمک رشد می­ کنند و در نتیجه دو دانه یا مغز در داخل میوه به وجود می آورند. به دلیل ایجاد میوه از یک تخمدان توسعه یافته، گرده افشانی و لقاح باید انجام گیرد و تشکیل میوه از طریق بکرزایی در بادام وجود ندارد. اکثر ارقام بادام از نظر گرده افشانی خود ناسازگارند و لذا دانه گرده حاصل از یک رقم نمی­تواند باعث باروری و ایجاد میوه در همان رقم شود. البته در سال­های اخیر ارقام خود سازگار اصلاح و به وجود آمده­اند [Socias i Company et al., 1995].
۴-۱- ارزش و خواص غذایی بادام
بادام میوه­ای است که برای مصارف گوناگون تهیه می­شود. عمده مصرف غذایی آن در صنایع شیرینی سازی، بیسکویت و شکلات می­باشد. مغز بادام به صورت خام یا بو داده مصرف آجیلی داشته و به ع
نوان خشکبار، جزو بهترین تنقلات محسوب می­شود. ترکیب ۱۰۰ گرم مغز بادام شامل ۱۹ گرم پروتئین، ۵۴ گرم چربی، ۲۱ گرم کربوهیدرات، ۵ گرم آب و یک گرم خاکستر گیاهی می باشد (جدول۱-۲). در بادام تلخ، ماده سمی وجود دارد که گلوکوزید سیانوژنیک آمیگدالین (اسید سیانیدریک) نام دارد. علت نام گذاری علمی بادام نیز بر این اساس است. اگر به مقدار زیادی خورده شود، می ­تواند موجب مسمومیت و مرگ شود. در حدود ۵۰ تا ۷۰ عدد بذر بادام تلخ سبب مرگ یک فرد بالغ و۷ تا ۱۰ بذر تلخ سبب مرگ یک فرد نابالغ (بچه) می­شود و این در حالی است که ۳ عدد بذر می ­تواند مسمومیت شدید ایجاد نماید. بادام شیرین حاوی این ترکیبات نیست. از هیدرولیز آمیگدالین در مجاورت آب، موادی مانند قند و گلوکز و اسید سیانیدریک (HCN) و اسانس بادام تلخ حاصل می­شود. بادام­های تلخ جهت مصارف دارویی و عطر­سازی و کمی هم در شیرینی پزی به کار برده می­شوند. از فرآورده­های جانبی بادام در صنایع شیمیایی نیز استفاده می­ کنند. پوست سبز بادام در آمریکا به مصرف تغذیه دام به ویژه گوساله­های کوچک می­رسد که در رشد آن­ها فوق العاده موثر است. مغز بادام دارای ترکیبات غذایی با ارزش از جمله انرژی، چربی، پروتئین و فیبر است که میزان این ترکیبات در ۱۰۰ گرم مغز بادام در جدول۱-۲ ارائه شده  [USDA, 2012].
[۱]Touvano
[۲]Touno
[۳]Genco
تعداد صفحه : ۱۸۶
قیمت : ۱۴۷۰۰ تومان

بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        ****       [email protected]

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.