Get a site

پایان نامه اثر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین های E و C بر شاخص ­های رشد و پارامترهای خونی ماهی فلاورهورن

پایان نامه اثر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین های E و C بر شاخص ­های رشد و پارامترهای خونی ماهی فلاورهورن

پایان نامه رشته مهندسی کشاورزی

گرایش : شیلات و محیط زیست

دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

دانشکده شیلات و محیط زیست

عنوان:

اثر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف ویتامین های E و C بر شاخص­های رشد و پارامترهای خونی ماهی فلاورهورن (Cichlosoma sp)

اساتید راهنما:

دکتر وحید تقی‌زاده

دکتر محمدرضا ایمانپور

چکیده:
این مطالعه برای تعیین تاثیر سطوح مختلف ویتامین E و C روی شاخص­های رشد و پارامترهای خونی در ماهیان فلاورهورن (Cichlosoma sp) انجام شد. ۹ جیره غذایی حاوی ترکیبی از مقادیر ۰، ۱۰۰ و ۱۰۰۰ میلی­گرم بر کیلو­گرم غذا از ویتامین E و ۰، ۱۰۰ و ۱۰۰۰ میلی­گرم بر کیلو­گرم غذا از ویتامین C در سه تکرار و به مدت ۸ هفته در نظر گرفته شد. وزن اولیه بچه ماهیان ۶/۳ ±۱۵ گرم بود. ماهیان هر دو هفته یکبار بیومتری ­شدند و در پایان آزمایش شاخص­های رشد ) افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن،‌ ضریب رشد ویژه(SGR)،‌ فاکتور وضعیت، کارایی غذا و ضریب تبدیل غذایی( و تغییرات بیوشیمیایی و هماتولوژیکی (گلوکز، پروتئین کل، هماتوکریت، هموگلوبین، لکوسیت کل، گلبول قرمز، لنفوسیت، مونوسیت، هتروفیل و ائوزینوفیل) مورد ارزیابی قرار گرفت. داده­ ها توسط آنالیز واریانس یکطرفه با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد که افزودن دوزهای مختلف ویتامین E و C در جیره­های غذایی ماهیان تغییر معنی­داری را در فاکتورهای رشد به جز فاکتور وضعیت تیمارها ایجاد نمود (۰۵/۰< P). بهترین نتایج از نظر مقایسه وزن نهایی و طول نهایی، افزایش وزن، ضریب تبدیل غذایی، ضریب رشد ویژه و ضریب کارایی غذا متعلق به تیمار ۱ (جیره حاوی ۱۰۰۰میلی­ گرم ویتامین E و۱۰۰۰ میلی­گرم ویتامین C) بود. نتایج پارامترهای خونی نشان داد که سطح ویتامین E و C جیره غذایی اثر معنی­داری روی میزان شاخص­های خونی داشته است(۰۵/۰ P< ).
1-1- کلیات
۱-۱-۱- ماهیان زینتی
امروزه آبزیان زینتی به گونه­هایی از انواع آبزیان که ارزشمند بوده و دارای ارزش و عیار زینتی باشند اطلاق می­گردند و تنها ماهی­ها را در بر­نمی­گیرند. بنابراین تجارت آبزیان زینتی آب شیرین به تکثیر و تولید وتجارت ماهی­های آب شیرین و سایر آبزیان آب شیرین مانند: میگو، خرچنگ، قورباغه، لاک پشت، گیاهان آبزی و. گفته می شود. بر همین اساس آبزیان زینتی دریایی آب شور نیز به انواع ماهی­های زینتی دریایی و سایر آبزیان دریایی مانند: میگوها، خرچنگ­ها، نرمتنان، صدف­ها، ستاره­های دریایی، خیار دریایی، توتیاها، شقایق­های دریایی، مرجان­ها و.حتی غذای زنده مورد مصرف انواع این آبزیان نظیر آرتمیا، کوپه پودا، کرم­ها و جلبک­ها را در بر­می­گیرد و همه آن­ها جزء تجارت ماهیان زینتی دسته بندی می گردند.یکی از بیشترین جذابیت­ها در مخلوقات آبزی رنگ­های درخشان آن­ها است. که منابع این رنگ­ها از محیط طبیعی آن­ها به دست می­آید (امیدیو[۱] و همکاران ۲۰۰۲).
در کسب و کار ماهی زینتی، توانایی پاسخگویی به نیازهای مشتریان برای تولید ماهی های با کیفیت بالا است که همیشه عامل حیاتی است (چوان لیم[۲] و همکاران، ۲۰۰۳).
در صنعت پرورش ماهی، تغذیه مهم­ترین عامل تعیین کننده در رشد و بقا آبزیان است و تهیه غذا یکی از مهم­ترین ارکان در تولید ماهیان زینتی به شمار می­رود. هزینه غذا به طور معمول ۶۰ درصد کل هزینه لازم برای یک مجموعه تولید ماهیان زینتی را تشکیل می­دهد. بنابراین غذاهای مصنوعی باید با توجه به اصول علمی فرموله شوند (افشار مازندران، ۱۳۸۱).
۲-۱-۱- فلاورهورن
فلاور هورن((Cichlosoma sp یکی از زیباترین ماهی های آب شیرین است که نسبت به سیکلید های دیگر قیمت بالایی دارد، که دارای گونه ها و رنگ های متنوعی است. این ماهی از گونه های مهم اقتصادی می­باشد و دو رگه­ایی از ماهیان Amphilophus trimacalatus، Amphilophus citrinellles و Vieja synspilum، که متعلق به آمریکای جنوبی هستند، می باشد. که به دلیل ویژگی های جذابش بین خریداران محبوب است. پرورش متراکم این ماهی رو به رشد است و بخش مهم اقتصاد در بعضی از کشورها مانند تایلند است که به طور گسترده این ماهی را پرورش می­ دهند (کوپی­تایانت[۱] و کین­کارن[۲] ۲۰۱۱).
نام فلاورهورن((Cichlosoma sp از ترجمه ی نام آسیای شرقی آن “لو هان”[۳] گرفته شده است. این ماهی در سال های اخیر از نظر استقبال ماهی دوستان در رده­ی ماهی­هایی نظیر دیسکاس و آروانا قرار گرفته است.
شرایط سخت اکواریوم را از لحاظ دما، سختی اب و pH و نیترات رو تحمل می­ کند ولی بهترین pH برای آن­ها ۷ تا ۸/۷ ودمای ۲۷ تا ۳۲ است.
برای این ماهی pH بین ۷ تا ۸/۷ و دمای بین ۲۷ تا ۳۲ درجه­ سانتی­گراد توصیه می شود. لازم به ذکر است که این ماهی بسیار مهاجم و قلمروطلب است وهیچ ماهی را نمی­توان در کنار این ماهی نگهداری کرد. این ماهی حتی به ماهی لجن­خوار داخل آکواریوم حمله­ور می­­شود. این قلمروطلبی حتی در مورد فلاورهای دیگر هم صدق می کند و دو فلاوری که در یک تانک باشند حتما به هم حمله می کنند و یکی دیگری را از پای در میاورد. این مسئله باعث شده است که جفت زدن این ماهی تا حدودی مشکل باشد. چون اگر ماهی نر از ماهی ماده خوشش نیاید و آن را نپذیرد بدون شک آن را خواهد کشت. برای جفت زدن ماهی نر و ماده دو راه وجود دارد:
۱-این که از بچگی یک گله را با هم نگهداری کنیم و بعد از این که جفت­ها مشخص شدند، هر جفت را در یک آکواریوم مجزا نگهداری کنیم.
۲-این که بین ماهی نر و ماده ی بالغ که هم­دیگر را ندیده­اند شیشه­ای که وسط آن یک سوراخ متوسط وجود داشته باشد و ماهی­ها نتوانند از آن عبور کنند قرار دهیم تا ماهی­ها همدیگر را ببینند و همدیگر را محک بزنند و همچنین به کمک این سوراخ عمل قفل کردن دهان[۴] را بتوانند انجام دهند.سپس زمانی که دیدید دو ماهی به هم نزدیک شده اند و به هم حمله نمی کنند، می­توانید شیشه­ی بین آن­ها را بردارید.
. تشخیص جنسیت ماهی در بزرگسالی آسان است. ماهی نر بالغ بسیار زیباتر است و مهمترین مشخصه ی آن داشتن زایده­ای بزرگ بر روی سرش است که همان طور که گفتم به کوک[۵] موسوم است. ماهی ماده فاقد کوک است. کوک فلاور چیزی جز چربی انباشته شده بر روی سرش نیست و سوال بسیاری این است که چگونه کوک فلاور را بزرگتر کنند. گفته می­شود که مواد حاوی امگا ۳ مانند میگو می تواند بر رشد کوک فلاورهورن تاثیر داشته باشد.
۲-۱- ویتامین ها
یکی از اقلام غذایی که ازنظر کمی جزء نا چیز اما از نظر کیفی جزء ضروری و مهم جیره آبزیان تلقی می­گردد ویتامین ها هستند که خود به دودسته ویتامین های محلول در آب و ویتامین های محلول درچربی تقسیم بندی می­شوند (NRC ، ۱۹۹۳). ویتامین­ها موادبیولوژیکی فعالی هستند که نسبت به محیط فیزیکی و شیمیایی خود فوق­العاده حساسند. فاکتورهای مختلفی از جمله حرارت، فشار، رطوبت، اصطکاک، شرایط زمانی، ترکیب غذا و نور همگی میتواند به­طور غیرمستقیم روی ثبات ویتامین در طول عمل­آوری و انبار غذا اثر داشته باشد (بلداجی، ۱۳۸۱). بااینکه ویتامین­ها نقش سازنده یا تولید کننده انرژی ندارند ولی،‌ اهمیت آن­ها در انجام پدیده­های حیاتی به اندازه­ای است که فقدان یا کمبود هر یک از آن­ها موجب پیدایش اختلالات شدید در یک عضو و یا در تمام بدن می­گردد و برای رشد، تولید مثل، نگهداری و سلامتی آبزی ضروری است اما، به میزان کمی مورد نیاز می­باشند. باتوجه به اینکه ماهیان توانایی کمی در سنتز ویتامین دارند یا اینکه اصلا قادر به سنتز ویتامین نیستند لذا، در جیره غذایی ماهیان پرورشی مقادیر لازم وکافی ویتامین و یا پیش ویتامینی باید در در نظر گرفته شود تا ماهیان پرورشی دچار بیماری کمبود ویتامینی نگردند، چراکه برای رشد طبیعی فعالیت متابولیکی ماهیان وجود ویتامین لازم وضروری است( بشارتی، ۱۳۸۴؛ یوسفی، ۱۳۷۹).
باتوجه به اینکه ماهیان توانایی کمی در سنتز ویتامین دارند یا اینکه اصلا قادر به سنتز ویتامین نیستند لذا، در جیره غذایی ماهیان پرورشی مقادیر لازم وکافی ویتامین و یا پیش ویتامینی باید در در نظر گرفته شود تا ماهیان پرورشی دچار بیماری کمبود ویتامینی نگردند، چراکه برای رشد طبیعی فعالیت متابولیکی ماهیان وجود ویتامین لازم وضروری است( بشارتی، ۱۳۸۴؛ یوسفی، ۱۳۷۹). ویتامین E و C نوترینت­های مهمی هستند که سیستم ایمنی ارگانیسم را تحت تاثیر قرار می­ دهند و فراهم کردن آن­ها در جیره مرگ و میر ماهیان را کاهش می­ دهند و شاخص­های رشد را بهبود می­بخشد(مونتر[۱] و همکاران، ۲۰۰۱).
ویتامین­ها بطور کلی به دو گروه ویتامین محلول در آب و محلول در چربی ممکن است به­صورت پیش ویتامین باشند و پس از ورود به بدن تبدیل به ویتامین شوند ولی، ویتامین­های محلول در آب هیچ­یک به شکل پیش ویتامین یافت نمی­شوند (یوسفی، ۱۳۷۹).
ویتامین C و E جزء مهم ترین مواد مغذی موثر بر سیستم ایمنی بدن ماهی هستند، و عرضه هر دو ویتامین می تواند مرگ و میر را کاهش دهد وعملکرد ماهی را بهبود بخشد ، در حالی که پاسخ ایمنی اختصاصی و غیر اختصاصی را افزایش می­دهد (والی[۲] و همکاران، ۱۹۹۸؛ ارتنو[۳] و همکاران، ۲۰۰۱ شیائو[۴] و هسو[۵]، ۲۰۰۲، پانکائو[۶] و همکاران، ۲۰۰۴). هر دو ویتامین ها می­توانند مانع سرکوب سیستم ایمنی شوند (واگبو[۷]، ۱۹۹۴؛ مونترو و همکاران، ۱۹۹۹؛ بلو[۸] و همکاران ۲۰۰۵)، تنفس مداوم در فاگوسیتها را بهبود بخشند (واگبو، ۱۹۹۴؛ ارتنو و همکاران، ۲۰۰۱)، در پاسخ التهابی کمک کنند (پتریک[۹] و همکاران، ۲۰۰۳؛ بلو و همکاران،۲۰۰۵، رنو[۱۰] و همکاران، ۲۰۰۵)، و فعالیت سلول فاگوسیت را افزایش دهند.(ارتنو و همکاران، ۲۰۰۱؛ ساهو[۱۱] وموکرجی[۱۲]، ۲۰۰۲، پانگائوو همکاران، ۲۰۰۴). علاوه بر این، آن­ها آنتی اکسیدان­ها ی قوی هستند که اثر آن­ها در محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو به بافت های مختلف ماهی( ادهم[۱۳] و همکاران، ۲۰۰۰)، افزایش مقاومت غشاء سلول های قرمز خون(ساهو و موکرجی، ۲۰۰۲، پیرس[۱۴] و همکاران، ۲۰۰۳؛ سائو و همکاران، ۲۰۰۴؛ کایرون[۱۵] و همکاران، ۲۰۰۴؛ چن[۱۶] و همکاران، ۲۰۰۴) و حفاظت از توابع لکوسیتی ارائه شده است (ورل­هاک[۱۷] و همکاران، ۱۹۹۶؛ والی و همکاران،۱۹۹۸؛ ادهم و همکاران، ۲۰۰۰؛ کوستا[۱۸] و همکاران، ۲۰۰۲؛ ساهو وموکرجی، ۲۰۰۲).
بر همکنش بین ویتامین C و E هم در داخل بدن و در شرایط خارج از بدن نشان داده شده است (هامر[۱۹] و همکاران، ۱۹۹۷؛ والی و همکاران، ۱۹۹۸؛کوستا و همکاران، ۲۰۰۲؛ ارتنو و همکاران، ۲۰۰۱، ۲۰۰۳، چن و همکاران، ۲۰۰۴).
با توجه به اثرات توأم عمل ترکیبی هر دو در برخی از عملکرد های بیولوژیک دو مکانیسم اصلی دخیل در تعامل بین ویتامین C و E وجود دار، یکی حفاظت همزمان از فاز آب و چربی است در برابر اکسیداسیون، و دیگری بازسازی ویتامین E از رادیکال های ویتامین E توسط ویتامین C است (هامر و همکاران، ۱۹۹۷؛ ارتنو و همکاران، ۲۰۰۱). چندین مطالعه نشان داده اند که میزان بالای ویتامین C و E پایداری سیستم ایمنی ماهی افزایش می­دهد (کوستا و همکاران، ۲۰۰۲؛ ساهو و موکرجی، ۲۰۰۲، پیرس و همکاران، ۲۰۰۳؛ چن و همکاران، ۲۰۰۴؛ لین و شیائو، ۲۰۰۵). با این حال، لازم است که یک تعادل بین ویتامین C و E در رژیم غذایی ماهی نگه داشته شود (اورتنو و همکاران، ۲۰۰۰؛ چن و همکاران، ۲۰۰۴).
هر چند در سیستم پرورش متراکم، غذای تجاری ماهی حاوی مقدار مناسبی از ویتامین برای رشد ماهی است ولی، نیاز ویتامین E و C برای تحریک سیستم ایمنی خیلی بیشتر از سطح مورد نیاز برای رشد ماهی و جلوگیری از ظهور علائم کمبود است بنابراین مقدار بیشتر ویتامین E و C برای رشد و بقا بالاتر ضروری است (اندراد[۲۰] و همکاران، ۲۰۰۷).
[۱] Montero
2 Wahly
3 Ortuño
4 Shiau
5 Hsu
6 Puangkaew
1 Waagboo
2 Belo
3 Petric
Reno
Sahoo
Mukhejee
Adham
Pearce
9 Kiron
10 Chen
11 Verlhac
12Cuesta
1 Hamre
2 Andrade
[1] Kupttayanant
[2] Kinchareon
3Luo Han
1 Lip Lock
2 KOK
1 Emidio Gomes
2 Chuan Lim
تعداد صفحه : ۶۰
قیمت : ۱۴۷۰۰ تومان

بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        ****       [email protected]