دانشگاه آزاد اسلامی
واحد تهران مرکزی
دانشکده علوم سیاسی
پایاننامه برای دریافت درجه کارشناسی ارشد (M.A)
در رشته مطالعات منطقهای
عنوان: تاثیر جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی بر یکپارچگی اتحادیه اروپا؛ با تاکید بر اسپانیا
استاد راهنما:
دکتر زهره بالازاده
استاد مشاور:
دکتر رویا منتظمی
بهار ۱۳۹۴
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
چکیده پایان نامه (شامل خلاصه، اهداف، روش های اجرا و نتایج به دست آمده):
در سراسر جهان هویتطلبی و گرایش به تشکیل دولت-ملتهای مستقل در دوران مدرن به ویژه با افزایش موج جهانی شدن شدت گرفته است. اروپا با روند چالشبرانگیز جداییطلبی رو به روست و برآورد شده احتمالا در قرن بیست و یکم این قاره با ظهور ۱۰ کشور از درون این جریانهای جداییطلب مواجه شود. از سال ۲۰۰۰ تاکنون جریانهای جداییطلب مانند کوزوو و کریمه در اروپا از دولت مرکزی خود مستقل شدهاند. مبنای چنین گرایشهای واگرایانهای عوامل قومی، زبانی و احساس محرومیت نسبی است. به طور کلی، گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا فعال شده و یکپارچگی اتحادیه اروپا از جمله در بریتانیا، اسپانیا و ایتالیا را با چالش رو به رو کرده است. پس از پایان حاکمیت کمونیستی در اروپای شرقی و شوروی، تمایلات ناسیونالیستی برای خودمختاری و استقلال که سالیان مدیدی سرکوب شده بود، خود را آشکار کرد. امروزه اگرچه ظاهرا پروژه همگرایی نهادی در اتحادیه اروپا به سرعت پیش میرود، اما جنبشهای ملیگرایی قومی نیز در حال رشد هستند که یکپارچگی کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله اسپانیا را تضعیف کرده است. در عین حال، رشد ملیگرایی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا به ویژه پس از بحران اقتصادی سبب واگرایی و تضعیف یکپارچگی اتحادیه اروپا شده است.
فهرست مطالب
۱-۲٫ اهمیت موضوع و دلایل انتخاب آن. ۶
۱-۵٫ تعریف مفاهیم و اصطلاحات کلیدی.. ۷
۱-۶٫ ادبیات و پیشینه تحقیق و نوآوری آن. ۱۰
۱-۸٫ روش تجزیه و تحلیل اطلاعات.. ۱۲
۲-۱٫ روند توسعه و ماهیت حق تعیین سرنوشت.. ۱۶
۲-۱-۱٫ تقابل اصل احترام به تمامیت ارضی و حق تعیین سرنوشت مردم. ۲۰
۲-۱-۳٫ آثار حق تعیین سرنوشت.. ۲۳
۲-۱-۴٫ شرایط اعمال حق تعیین سرنوشت.. ۲۴
۲-۲٫ مفهوم جداییطلبی در حقوق بینالملل. ۲۵
۲-۲-۱٫ تبیین نظری جداییطلبی یکجانبه. ۲۷
۲-۲-۲٫ بنیانهای اخلاقی حق جداییطلبی یا طلاق سیاسی.. ۲۸
۲-۳٫ رویکرد نظری به ریشههای هویتطلبی و جداییطلبی.. ۲۸
۲-۳-۳٫ رویکرد سازهانگارانه. ۳۴
فصل سوم پیشینه هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا ۴۰
۳-۱٫ روند شکلگیری و هویتشناسی اتحادیه اروپا ۴۱
۳-۱-۱٫ نمایی از ساختار اتحادیه اروپا ۴۲
۳-۲٫ هویتطلبی و جداییطلبی در درون کشورهای عضو اتحادیه اروپا ۴۵
۳-۲-۱٫ روندشناسی جداییطلبی در سراسر جهان. ۴۵
۳-۲-۲٫ تنوع نژادی، قومی، مذهبی و زبانی اروپا ۴۷
۳-۲-۲-۱٫ ترکیب متنوع نژادی اروپا ۴۸
۳-۲-۲-۲٫ ترکیب متنوع قومی اروپا ۴۹
۳-۲-۲-۳٫ ترکیب متنوع زبانی اروپا ۵۱
۳-۲-۲-۴٫ ترکیب متنوع مذهبی اروپا ۵۲
۳-۴٫ جداییطلبی؛ اروپا به سوی دولت-ملتهای همگون. ۵۸
۳-۵٫ رویکرد اتحادیه اروپا در قبال کشورهای نوظهور. ۵۹
۳-۶٫ از خودگردانی تا جدایی؛ چالش اتحادیه اروپا ۶۱
۳-۷٫ رویکرد جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی به هویت اروپایی.. ۶۸
۳-۸٫ تنوع فرهنگی و مطالبات اقلیتها از دولتهای اروپایی.. ۷۱
فصل چهارم هویتطلبی و جداییطلبی در داخل اسپانیا ۷۴
۴-۲٫ دین و فرهنگ در اسپانیا ۸۳
۴-۳٫ ماهیتشناسی هویتطلبی و جداییطلبی در اسپانیا ۸۶
۴-۴٫ هویتطلبی و جداییطلبی کاتالانها و باسکها ۹۴
۴-۵٫ رویکرد قانون اساسی اسپانیا به فرهنگ، قومیت، زبان، مذهب و خودمختاری.. ۹۶
۴-۵-۱٫ همهپرسی کاتالونیا از منظر قانون اساسی اسپانیا ۱۰۵
۴-۶٫ الهامبخشی همهپرسی اسقلال اسکاتلند ۲۰۱۴ برای کاتالونیا ۱۰۷
۴-۷٫ تاثیر جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی بر یکپارچگی اسپانیا ۱۰۸
فصل پنجم تاثیر جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی بر یکپارچگی اتحادیه اروپا ۱۱۰
۵-۱-۲٫ تقسیمبندی تاریخی روند ملیگرایی در اروپا ۱۱۱
۵-۱-۳٫ گونهشناسی ملیگرایی در اروپا ۱۱۳
۵-۱-۳-۱٫ ملیگرایی کشوری یا دولتی.. ۱۱۳
۵-۱-۳-۲٫ فراملیگرایی در قالب اتحادیه اروپا ۱۱۴
۵-۱-۳-۳٫ ملیگرایی هویتطلب و جداییطلب.. ۱۱۴
۵-۱-۳-۴٫ نوملیگرایی (ملیگرایی احزاب) ۱۱۵
۵-۲٫ تشدید ملیگرایی؛ واگرایی در اتحادیه اروپا ۱۱۷
۵-۳٫ شکگرایی به اتحادیه اروپا؛ واگرایی در اتحادیه اروپا ۱۱۹
۵-۴٫ دولتهای ملی و مساله اقلیتهای ملی در اروپا ۱۲۲
۵-۵٫ سیاست چندفرهنگیگرایی اتحادیه اروپا در قبال اقلیتهای ملی و قومی.. ۱۲۵
فهرست جدولها
جدول ۱ درگیری دو کشور با یک جنبش واحد. ۵۷
جدول ۲ جنبشهای جداییطلب و هویتطلب درون یک کشور. ۵۷
فهرست نقشهها
نقشه ۱ پراکندی جغرافیایی جنبشهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا ۵۶
مقدمه
هویتطلبی و جداییطلبی کانون بسیاری از مناقشات و کشمکشهای بینالمللی بوده است. کشورهای نوظهور ناشی از جداییطلبی، ضرورت بررسی روند تاریخی اصل حق تعیین سرنوشت را معین میکند. در سراسر جهان هویتطلبی و گرایش به تشکیل دولت-ملتهای مستقل در دوران مدرن و به ویژه به دلیل افزایش موج جهانی شدن شدت گرفته که در شکلهای خشونتآمیز و بیخشونت هویدا شده است.
قبل از جنگ جهانی اول بسیاری از ملیگرایان استدلال میکردند حقوق آنها بدون جدایی از طریق ایجاد حقوق فدرال و منطقهای در درون کشورها یا به شکل استقلال فرهنگی تحقق یابد، اما پس از جنگ جهانی اول، گرایش به جداییطلبی و حق تعیین سرنوشت به گونهای روزافزون شدت گرفت. در آن زمان و طبق اعلامیه ۱۴ مادهای ویلسون این اصل یکی از بنیادیترین اصول حاکم بر نظام بینالملل شد؛ به گونهای که آشکارا با مد نظر قرار دادن آن در رفتار کشورها (و بعدها در متن منشور ملل متحد) به جلوههای آن پدیدار شد. پس از جنگ جهانی اول، این امید وجود داشت که حقوق بینالملل، گسترش دموکراسی و پیروزی اصل «حق تعیین سرنوشت» می تواند به درگیری بین کشورها پایان دهد.
اصل «حق تعیین سرنوشت» بعد از جنگ اول و شاید به طور ناگهانی به معیار جدیدی برای قضاوت در مورد مشروعیت قدرت در صحنه بینالمللی تبدیل شد. این اصل به قلب ترتیبات سنتی اصابت کرد و اصل حاکمیت سرزمینی را نیز مورد هدف قرار داد و در پرتو شکلگیری موجودیتهای بینالمللی با تکیه بر آرمانهای آزاد جمعیت ذینفع، برای امپراتوریهای چندملیتی یک طوفان سهمگین به ارمغان آورد (کاسسه، ۱۳۸۸: ۲۰۰). با در نظر گرفتن اینکه شناسایی چنین حقی و به کارگیری آن برای تجزیه اطریش، آلمان و امپراتوری عثمانی مناسب بود، توزیع مجدد قدرت در اجتماع بینالمللی نیز در پرتو آن فراهم شد و عامل فوقالعاده پویا برای تغییراتی شد که عمیقا به وضع موجود آسیب زد. اما آغاز و انجام جنگ جهانی دوم، تشکیل سازمان ملل متحد و گنجاندن اصل تعیین سرنوشت در منشور تاسیسی آن، تصویب قطعنامهها و صدور بیانیهها در مورد «اصل تعیین سرنوشت» به همراه اوج فعالیتهای ملل متحد در دهه ۱۹۶۰ به منظور قانونگذاری در مورد مفهوم و توسعه کاربرد آن و در بستر استعمارزدایی نه تنها قلمروی حقوقی برای این اصل متصور شد، بلکه آن را در جامعه جهانی و عرصه نظام بینالملل به عنوان یکی از اصول ناظر بر روابط میان دولتها و داخل کشورها (در قالب احترام به حقوق بشر) به رسمیت شناخت.
لایههای هویتی و متکثر اروپا نیز گرایشهای هویتطلبی دارند و قاعده «حق تعیین سرنوشت» مستثنی نبوده است. اروپا با روند چالشبرانگیز جداییطلبی رو به روست و برآورد شده احتمالا در قرن بیست و یکم این قاره با ظهور ۱۰ کشور از درون این جریانهای جداییطلب مواجه شود. از سال ۲۰۰۰ تاکنون جریانهای جداییطلب مانند کوزوو و کریمه در اروپا از دولت مرکزی خود مستقل شدهاند. مبنای چنین گرایشهای واگرایانهای عوامل قومی، زبانی و احساس محرومیت نسبی است. به طور کلی، گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا فعال شده و یکپارچگی اتحادیه اروپا از جمله در بریتانیا، اسپانیا و ایتالیا را با چالش رو به رو کرده که آخرین نمود آن همهپرسی استقلال اسکاتلند و برگزاری همهپرسی نمادین در کاتالونیا در اسپانیا بوده است. این پژوهش از این جهت حائز اهمیت به نظر میرسد که این جریانهای هویتطلب و جداییطلب برای بسیاری از جریانهای هویتطلب و جداییطلب در خاورمیانه نیز الهامبخش هستند.
پس از پایان حاکمیت کمونیستی در اروپای شرقی و اتحاد شوروی در اواخر دهه ۱۹۸۰، تمایلات ناسیونالیستی برای خودمختاری و استقلال که سالیان مدیدی سرکوب شده بود، خود را آشکار کرد. در حال حاضر، اگرچه ظاهرا پروژه همگرایی نهادی در اتحادیه اروپا به سرعت پیش میرود، اما جنبشهای ناسیونالیستی قومی نیز در حال رشد هستند. رشد ملیگرایی در اروپا در دو دهه گذشته فرضیههای بسیاری را در مورد آینده این جریان و قدرت ایجاد تحول آن در بطن اتحادیه اروپا برانگیخته است. برخلاف تصور برخی که انترناسیونالیسم را پایانی بر ملیگرایی میدانستند، پویایی خاص این جریان در عصر حاضر، مانع از محدودیت آن به مطالعات تاریخی صرف میگردد. این جریان، به رغم اشکال متفاوت و تحولات بسیاری که در بطن خود با آن مواجه است، همچنان نقشی اساسی در تبیین هویت افراد ایفا میکند. ضمن اینکه بحران در منطقه یورو و مشکلات ناشی از آن، طی دهه اخیر موجب رشد و شدت انواع جدیدی از ملیگرایی در کشورهای عضو اتحادیه اروپا شد. در حال حاضر، در اروپا چهار نوع ملیگرایی، یعنی ملیگرایی دولتی یا کشوری، فراملیگرایی در قالب اتحادیه اروپا، ملیگرایی جداییطلب و نوملیگرایی یا ملیگرایی احزاب را میتوان گونهشناسی کرد.
-۱٫ طرح مساله
هویتطلبی و جداییطلبی کانون بسیاری از مناقشات و کشمکشهای بینالمللی بوده است. افزایش ۵۴ عضو ملل متحد در سال ۱۹۴۵ به ۱۴۹ عضو در سال ۱۹۸۴ اساسا به دلیل سیاست استعمارزدایی بوده و افزایش آن از ۱۵۱ عضو در سال ۱۹۹۰ به ۱۹۲ عضو تا به امروز، به طور کلی به دلیل جدایی رخ داده است. ظهور کشورهای جدید ناشی از جدایی، ضرورت بررسی روند تاریخی اصل حق تعیین سرنوشت را معین میکند.
در سراسر جهان هویتطلبی و گرایش به تشکیل دولت-ملتهای مستقل در دوران مدرن شدت گرفته و در قرنهای بیستم و بیست و یکم به ویژه افزایش موج جهانی شدن شاهد شدتگیری آن بودهایم که در گوشه و کنار دنیا مقابله با این پدیده در شکلهای خشونتآمیز و بیخشونت هویدا شده است. لایههای هویتی و متکثر اروپا نیز از این قاعده مستثنی نبوده است. اروپا با روند چالشبرانگیز جداییطلبی رو به روست و برآورد شده احتمالا در قرن بیست و یکم این قاره با ظهور ۱۰ کشور از درون این جریانهای جداییطلب مواجه شود. از سال ۲۰۰۰ تاکنون جریانهای جداییطلب مانند کوزوو و کریمه در اروپا از دولت مرکزی خود مستقل شدهاند. به منظور ارائه تصویری واضحتر از گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا کافی است، نگاهی اجمالی به مهمترین آنها بیاندازیم: بریتانیا (اسکاتلند، ایرلند شمالی، ولز)، اسپانیا (کاتالونیا، باسک)، ایتالیا (شمال و جنوب ایتالیا و ونتو در ونیز)، لهستان (سیلسیای علیا)، سوئیس (ژورا)، رومانی (ترانسیلوانیا، ژکلیلند)، مونتهنگرو (ساندژاک)، لتونی (ساماگیتیا)، سوئد (ساکانیا)، بلژیک (فلاندر شمالی، والونیای جنوبی، اتریش (کارینتیا)، فرانسه (بریتانی)، هلند و آلمان (فریسیا)، جمهوری چک (موراویا)، اسلواکی (منطقه مجارستان خودمختار اسلواکی)، قبرس (بخش ترکنشین شمال قبرس)، دانمارک (جزایر فاروئه، شلزویگ شمالی)، بوسنی و هرزگوین (جمهوری صربسکا)، چهار کشور نروژ، سوئد، فنلاند و روسیه (ساپمی)، پرتغال و آلبانی. این تصویر کلی نشان میدهد که هویتطلبی و جداییطلبی تا چه حد جدی است و اتحادیه اروپا از آن نگرانی دارد. مبنای چنین گرایشهای واگرایانهای عوامل قومی، زبانی و احساس محرومیت نسبی است. به طور کلی، گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا فعال شده و یکپارچگی اتحادیه اروپا از جمله در بریتانیا، اسپانیا و ایتالیا را با چالش رو به رو کرده است. این پژوهش در پی پاسخ به این سئوال است که جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی چه تاثیری بر یکپارچگی اتحادیه اروپا دارند؟
۱-۲٫ اهمیت موضوع و دلایل انتخاب آندر سالهای اخیر گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در اروپا و به ویژه اتحادیه اروپا فعال شده که آخرین نمود آن همهپرسی استقلال اسکاتلند و تلاش کاتالونیا در اسپانیا برای برگزاری چنین همهپرسی بوده است. این پژوهش از این جهت حائز اهمیت به نظر میرسد که این جریانهای هویتطلب و جداییطلب برای بسیاری از جریانهای هویتطلب و جداییطلب در خاورمیانه نیز الهامبخش هستند.
۱-۳٫ سئوال و فرضیه تحقیق
۱-۳-۱٫ سئوال اصلی
جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی چه تاثیری بر یکپارچگی اتحادیه اروپا دارند؟
۱-۳-۲٫ سئوالهای فرعی
- گسلهای هویتطلبی و جداییطلبی در چه مناطقی از اروپا فعال شدهاند؟
- ریشههای این هویتطلبی و جداییطلبی چه عواملی هستند؟
- جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی چه تاثیری بر یکپارچگی اسپانیا دارند؟
۱-۳-۳٫ فرضیه اصلی
جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی یکپارچگی اتحادیه اروپا را تضعیف خواهند کرد.
۱-۳-۴٫ فرضیه جانشین
به نظر میرسد جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی تاثیر چندانی بر یکپارچگی اتحادیه اروپا نخواهند گذاشت.۱-۴٫ متغیرهای تحقیق
متغیر مستقل: جریانهای هویتطلبی و جداییطلبی
متغیر وابسته: یکپارچگی اتحادیه اروپا۱-۵٫ تعریف مفاهیم و اصطلاحات کلیدی۱-۵-۱٫ تنوع فرهنگی[۱]: غالبا به مفهوم گوناگونی فرهنگ و در معیاری وسیع تفاوت فرهنگ جوامع مختلف انسانی در مناطق مختلف زمین است. هنگامی که صحبت از تنوع فرهنگی میشود، لزوما تفاوت فرهنگی میان کشورها مد نظر نیست (گولد و کولب، ۱۳۸۴: ۲۷۱) وقتی کشورها را بر مبنای تفاوتهای فرهنگی از یکدیگر جدا میکنیم، نباید از تنوع فرهنگی بیشماری که درون بسیاری از این کشورها وجود دارد غافل شویم. برای مثال تفاوت میان فردگرایی (دیدگاه فردمحور به زندگی) و جمعگرایی (دیدگاه جمعمحور به زندگی) را در نظر بگیرید. بنابراین، بایستی در نظر داشته باشیم هنگام بررسی فرهنگ یک کشور، ما با یک فرهنگ ثابت و یکپارچه رو به رو نیستیم (آیزنک، ۱۳۸۷: ۵۹). تقریبا هیچ کشوری به صورت کامل از لحاظ فرهنگی یک شکل نیست و بیش از دو سوم از ۲۰۰ کشور جهان حداقل یک گروه اقلیت قومی یا مذهبی دارند که ترکیب ده درصدی جمعیت آن کشور را تشکیل میدهد.
۱-۵-۲٫ هویتطلبی[۲]: واژه هویت به دو معنای ظاهرا متناقض به کار میرود: نخست، همسانی و یکنواختی مطلق؛ دوم، تمایز که دربرگیرندۀ ثبات یا تداوم طی زمان است. معنای اول دربرگیرندۀ همسانی بین خودیها و معنای دوم، تمایز میان خودیها و غیرخودیهاست (گلمحمدی، ۱۳۸۱: ۲۰). هویت در تماس با دیگران ساخته میشود؛ یعنی وقتی غیرخودی مطرح باشد، خودیها به همسانیها و شباهتها پی میبرند. بنابراین، هویت داشتن در درجۀ اول به معنای خاص بودن، متمایز بودن، ثابت و پایدار ماندن و به جمع تعلق داشتن است. عوامل بسیاری از جمله هنجارهای فرهنگی، ارزشهای اجتماعی و نهادهای سیاسی در شکلگیری هویت تاثیرگذارند.
تعداد صفحه : ۱۹۶
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]il.com
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=152436]