Get a site

پایان نامه تبیین نقش تعادل طبایع اربعه در تعالی اخلاق با نظر به روایات معصومین علیه السلام و حکمای اسلامی

پایان نامه تبیین نقش تعادل طبایع اربعه در تعالی اخلاق با نظر به روایات معصومین علیه السلام و حکمای اسلامی

پایان نامه رشته مدرسی معارف

گرایش : مبانی نظری اسلام

دانشکده الهیات و معارف اسلامی

پایان‌نامه  کارشناسی ارشد رشته مدرسی معارف

گرایش مبانی نظری اسلام

عنوان:

تبیین  نقش تعادل طبایع اربعه در تعالی اخلاق با نظر به روایات معصومین علیه السلام و حکمای اسلامی

استاد راهنما:

حجت‌الاسلام و المسلمین دکتر محمدعلی اخویان

فهرست مطالب:
فصل ۱ کلیات تحقیق۱
۱-۱-۱- تبیین موضوع. ۲
۱-۱-۲- ضرورت انجام تحقیق ۲
۱-۱-۳- سوالات تحقیق ۳
۱-۱-۴- پیشینه تحقیق ۳
۱-۱-۵- فرضیه ­ها ۴
۱-۱-۶- هدف تحقیق ۵
۱-۱-۷- روش تحقیق ۵
۱-۱-۸- جنبه جدید بودن و نوآوری طرح ۵
۱-۱-۹- سیر بحث. ۵
۱-۱-۱۰- واژگان پژوهش ۶
۱-۱-۱۱- تعریف طبع ۷
۱-۱-۱۲- طبع در لغت. ۷
۱-۱-۱۳- طبع در اصطلاح ۸
فصل ۲ تبیین و اثبات طبایع اربعه از دیدگاه روایات ۹
۲-۱- مقدمه بحث. ۱۰
۲-۲- بررسی روایی ۱۳
۲-۲-۱- روایت اول: خصایص غلبه طبایع اربعه به فرموده امام موسی کاظم(ع) ۱۳
۲-۲-۲- روایت دوم: غلبه طبایع منشاء عموم بیماریها ۱۵
۲-۲-۳- روایت سوم: بنای جسم انسان بر طبایع چهارگانه. ۱۵
۲-۲-۴- روایت پنجم: خلقت طبایع اربعه در انسان در کتاب تورات. ۱۸
۲-۲-۵- روایت ششم: روایت امیرالمؤمنین (ع) در مورد اعتدال طبایع ۲۱
۲-۲-۶- روایت هفتم: طبایع و خصوصیات ان در علل الشرایع صدوق(ره) ۲۶
۲-۲-۷- روایت هشتم: طبایع اربعه در نهج البلاغه. ۲۸
۲-۲-۸- روایت نهم: چهار معتدل کننده طبع و مزاج ۳۴
۲-۲-۹- روایت دهم: طبایع چهارگانه جسم ۳۵
۲-۲-۱۰- روایت یازدهم: مزاج وطبع پیغمبران (علیهما السلام) ۳۷
۲-۲-۱۱- روایت دوازدهم: روایت پیغمبر اسلام (ص) در مورد طبایع ۳۸
۲-۲-۱۲- روایت سیزدهم: درمان غلبه طبایع ۴۰
۲-۲-۱۳- روایت چهاردهم: درمان غلبه بلغم در روایت امیرالمؤنین(ع) ۴۱
۲-۲-۱۴- روایت پانزدهم: درمان معنوی غلبه طبایع اربعه و حرز ابودجانه. ۴۲
۲-۳- نتیجه. ۴۳
فصل ۳ تبیین طبایع اربعه از دیدگاه حکمای اسلامی ۴۴
۳-۱- مقدمه. ۴۵
۳-۲- نحوه تشکیل طبایع اربعه. ۵۰
۳-۳- تشریح اخلاط چهارگانه. ۵۱
۳-۳-۱- خون ۵۱
۳-۳-۲- بلغم ۵۲
۳-۳-۳- صفرا ۵۳
۳-۳-۴- سوداء ۵۴
۳-۴- علامات تشخیص طبع و مزاج ۵۶
۳-۴-۱- لمس کردن ۵۶
۳-۴-۲- تشخیص بوسیله گوشت و پیه. ۵۶
۳-۴-۳- معاینه مو نشانه‏هایى بدست مى‏دهد. ۵۷
۳-۴-۴- علائم رنگ پوست. ۵۸
۳-۴-۵- نتیجه‏گیرى از شکل اندامها ۵۹
۳-۴-۶-  نتیجه‏گیرى از تأثیرپذیرى اندام (سرعه انفعال الأعضاء ) ۶۰
۳-۴-۷- نتیجه‏گیرى از خواب و بیدارى ۶۱
۳-۴-۸- نتیجه‏گیرى از کنش‏ها(دلائل الأفعال‏) ۶۱
۳-۴-۹- نتیجه‏گیرى از مواد زائد. ۶۲
۳-۴-۱۰- نتیجه‏گیرى از کنش و واکنش قواى نفسانى ۶۲
۳-۵- علایم غلبه اخلاط و ظهور طبع خاص ۶۴
۳-۵-۱- غلبه خون ۶۴
۳-۵-۲- غلبه بلغم ۶۴
۳-۵-۳- غلبه صفرا ۶۴
۳-۵-۴- غلبه سوداء ۶۵
۳-۶- طبع و مزاج حالات انسان در دوره های عمر خود. ۶۵
۳-۶-۱- سن از بچگی تا نوجوانی (طبع دموی) ۶۵
۳-۶-۲- سن جوانی(طبع صفراوی) ۶۵
۳-۶-۳- سن میانسالی(طبع سوداوی) ۶۶
۳- ۶ -۴- سن پیری(طبع بلغمی) ۶۶
۳-۷- معنی اعتدال در طبایع اربعه. ۶۷
۳-۸- معتدل حقیقی و غیر حقیقی ۶۸
۳-۸- تقسیم عقلی مزاج ها ۶۸
۳-۸-۱- مزاج معتدل ۶۹
۳-۸-۲- مزاج نامعتدل ۶۹
۳-۸-۳- نسبیت مفهوم اعتدال ۷۱
۳-۹- اقسام معتدل فرضی طبی ( غیرحقیقی) ۷۲
۳-۱۰- نشانه‏هاى اعتدال مزاج‏ ۷۴
۳-۱۱-  نتیجه. ۷۶
فصل ۴ نگرشی به تعالی اخلاق ۷۷
۴-۱- نگرشی به تعالی اخلاق ۷۸
۴-۱-۱- مقدمه. ۷۸
۴-۱-۲- معنای لغوی اخلاق ۷۸
۴-۱-۳- معنای اصطلاحی اخلاق ۸۰
۴-۱-۴- شکل­ گیری تعالی اخلاق ۸۰
۴-۲- تقسیم خلقهای نفسانی ۸۲
۴-۳- قرآن و اهمیت تعالی اخلاق ۸۳
۴-۴- تعالی اخلاقى در قرآن ۸۴
۴-۵- اصول اخلاق اسلامى و تعالی آن در روایات. ۸۵
۴-۶- نمونهای از دستورالعمل­های معصومین بر اساس طبایع اربعه. ۸۹
۴-۶-۱- خوردن آب ولرم. ۸۹
۴-۶-۲- خوردن سیب. ۹۰
۴-۶-۳- داروی بلغم‏ ۹۰
۴-۶-۴- اویشن با نمک ۹۱
۴-۶-۵- دهانشویه بلغم ۹۱
۴-۶-۶- گوشت گوسفند. ۹۱
۴-۶-۷- برگ چغندر ۹۲
۴-۷- درمانهای غلبه طبایع ۹۳
۴-۷-۱- درمان بلغم ۹۳
۴-۷-۲- درمان صفرا ۹۳
۴-۷-۳- درمان سودا ۹۳
۴-۸- عوامل برهم زننده اعتدال طبایع اربعه. ۹۵
۴-۸-۱- غلبه اخلاط ۹۵
۴-۸-۲- پرخوری ۹۷
۴-۸-۳- غذاهای صنعتی ۹۹
۴-۹- نتیجه. ۱۰۱
فصل ۵ تبیین رابطه روح و جسم ۱۰۲
۵-۱- تقسیم فلسفی رابطه روح و جسم ۱۰۴
۵-۱-۱- نظریه منسوب به افلاطون ۱۰۴
۵-۱-۲- نظریه ارسطو. ۱۰۴
۵-۱-۳- نظریه صدرالمتألهین شیرازی ۱۰۵
۵-۲- رابطه اخلاق و تغذیه‏. ۱۱۶
۵-۲-۱- بررسی روایی ۱۱۹
۵-۲-۲- خوردن گوشت. ۱۱۹
۵-۲-۳- زیتون ۱۱۹
۵-۲-۴- خرما ۱۲۰
۵-۲-۵- کشمش ۱۲۰
۵-۲-۶- انگور ۱۲۰
۵-۲-۷- انار ۱۲۰
۵-۲-۸- به. ۱۲۱
۵-۲-۹- عدس ۱۲۱
۵-۲-۱۰- تقسیم بندی عادات خوراکیها و آشامیدنیها ۱۲۲
۵-۲-۱۱- پرخوری ۱۲۳
۵-۲-۱۲- خوردن غذاهای ناسازگار باهم ۱۲۳
۵-۲-۱۳- آب خوردن میان غذا ۱۲۳
۵-۲-۱۴- خوردن غذاهای مصنوعی و رنگارنگ ۱۲۴
۵-۲-۱۵- میل کردن سه وعده غذا یا بیشتر در روز ۱۲۴
۵-۲-۱۶- تذکر. ۱۲۴
فصل ۶ تشریح رابطه تعالی اخلاق با طبایع اربعه. ۱۲۷
۶-۱- تشریح رابطه تعالی اخلاق با طبایع اربعه از دیدگاه معصومین (ع) ۱۲۸
۶-۱-۱- بررسی روایی ۱۲۸
۶-۲- تشریح رابطه تعالی اخلاق با طبایع اربعه از دیدگاه حکماء ۱۳۱
۶-۲-۱- نظریات حکماء ۱۳۱
۶-۳- بررسی ضروریات ششگانه. ۱۳۸
۶-۳-۱- تدبیر هوا ۱۳۹
۶-۳-۲- تدبیر اکل و شرب‏. ۱۴۰
۶-۳-۳- تدبیر احتباس و استفراغ‏. ۱۴۱
۶-۳-۴- تدبیر نوم و یقظه‏. ۱۴۲
۶-۳-۵- تدبیر حرکت و سکون بدنى‏ ۱۴۲
۶-۳-۶- تدبیر حرکت و سکون نفسانى‏(اعراض نفسانی) ۱۴۲
۶-۴- نتیجه ­گیری ۱۴۴
۶-۵- پیشنهادات. ۱۴۵
چکیده
تعالی اخلاق و ارتقاء آن، یکی از رسالت­های اساس
ی انبیاء الهی برای بشریت بوده است که دامنه وسیعی از موضوعات را شامل می­شود. از جمله این موضوعات، طبایع اربعه می­باشد که شناخت و تعدیل این طبایع، نقش اساسی را در تعالی اخلاق و اصلاح نفس انسان ایفاء می­ کند، ولو اینکه در اولین نظر و با بینش سطحی به مباحث اخلاقی توجه به آن مهم به نظر نرسد.
از این منظر با توجه به اهمیت طبایع اربعه این موضوع در روایات و کتب حکمای اسلامی ذکر شده است. در بعضی از روایات ضمن مطرح کردن این بحث توضیحاتی در این باب آمده است که شرح و بسط آنها به چندین جلد کتاب می­رسد. در این تحقیق سعی شده علاوه بر اثبات و تبیین اصل وجود طبایع اربعه از دیدگاه معصومین (علیهم السلام) و حکمای اسلامی، برای درک ابعاد و زوایای مختلف طبایع اربعه به بسط و شرح این موضوع پرداخته شود. در ادامه نگاهی به تعالی اخلاق از دیدگاه قرآن و روایات و رابطه و نقش طبایع با مسایل اخلاقی و تعالی آن، شده است.
تعداد صفحه : ۱۶۵
قیمت : ۱۴۷۰۰ تومان

بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد

و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.

پشتیبانی سایت :        *       [email protected]

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

  *