دانلود متن کامل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد رشته روانشناسی
دانشگاه خوارزمی(پردیس بین الملل کرج)
دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی
گروه روانشناسی بالینی
پایان نامه جهت اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته روانشناسی بالینی
نقش واسطه ای تاب آوری در رابطه راهبردهای تنظیم هیجان و نشانگان افسرده وار زنان مبتلا به سرطان سینه
۱۳۹۳
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب
عنوان صفحه
عنوان پایان نامه. ………………………الف
فصل اول: مقدمه
۱-۱- مقدمه. ۱۲
۱-۳- ضرورت و اهمیت موضوع پژوهش…. ۱۶
۱-۶- تعاریف نظری و عملیاتی متغیرهای پژوهش…. ۱۸
فصل دوم: گستره نظری و پیشینه پژوهش
بخش اول: مبانی نظری پژوهش…. ۲۱
۲-۱- تنظیم شناختی هیجان ۲۱
۲-۳- افسردگی ۳۴
۲-۵- سبب شناسی افسردگی اساسی.. ۴۰
۲-۵-۳- انتقال دهندههای عصبی ۴۳
۲-۵-۴- مدل روانکاوی افسردگی.. ۴۸
۲-۵-۵- مدل شناختی افسردگی.. ۵۱
۲-۵-۶- مدل درماندگی آموخته شده. ۵۵
۲-۵-۷- نظریه ناامیدی در افسردگی.. ۵۶
۲-۵-۸- نقایص شناختی در افسردگی ۵۷
بخش دوم: مبانی پژوهشی.. ۷۱
۲-۱۰- پژوهش های انجام شده در زمینه موضوع پژوهش ۷۱
۲-۱۱- جمع بندی مبانی نظری و تجربی ۷۲
فصل سوم: روششناسی پژوهش
۳-۲- جامعه آماری، حجم نمونه و روش نمونهبرداری ۷۴
۳-۳- ابزار و مقیاسهای پژوهش…. ۷۶
۳-۳-۱- پرسشنامهی افسردگی بک – ویرایش دوم. ۷۶
۳-۳-۲- پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون ۷۷
۳-۳-۳- پرسشنامه مشکلات تنظیم هیجان. ۷۷
۳-۵- روش تجزیه و تحلیل داده ها ۷۹
فصل چهارم: یافته ها
فصل پنجم: بحث و نتیجهگیری
۵-۱–بحث و تبیین یافتههای پژوهش…. ۸۹
۵-۵-۲ – پیشنهادی های کاربردی.. ۹۱
چکیده انگلیسی.. ۱۴۰
عنوان انگلیسی.. ۱۴۱
فهرست جداول
عنوان صفحه
جدول ۱-۳- فراوانی افراد نمونه بر حسب گروه ، تحصیلات و سن ۷۶
جدول ۱-۴- میانگین و انحراف معیارگروه زنان با سرطان سینه در متغیرهای مورد مطالعه ۸۱
جدول ۲-۴- مولفه های تنظیم هیجان، تاب آوری و افسردگی ۸۲
جدول ۳-۴- نتایج آزمون آزمونکولموگروف-اسمیرنف متغیرهای ملاک ۸۲
جدول ۴-۴- نتایج رگرسیون چندگانه به منظور پیشبینی نشانه های افسرده وار ۸۴
جدول ۴-۵- رگرسیون چندگانه به منظور پیشبینی مولفه های تنظیم هیجانی ۸۵
جدول ۴-۶- رگرسیون چندگانه به منظور پیشبینی نشانگان افسرده وار. ۸۵
فهرست اشکال و نمودارها
عنوان صفحه
شکل ۱-۲٫ طرحی از مدل شناختی بک از افسردگی (کرایجید و همکاران،۲۰۰۸) ۵۲
نمودار ۴-۱ بررسی خطی بودن دادهها ۸۳
مقدمه
۱-۱- مقدمه
استرس و افسردگی و بحرانهای روزمره از جمله تهدیدهای بهداشت جسمانی و روانی است (بنتت و ویلز[۱]، ۲۰۱۰). واقعیت این است که تنیدگی و افسردگی در زندگی روزمره امری اجتناب ناپذیر است (بوندس[۲]، ۲۰۰۶). ولی مهم آن است که چگونه انسان با این بحرانها کنار آید؟ مطالعه پاسخ انسان در موقعیتهای فشارزا، نشان میدهد که انسان در برابر تهدیدها و نشانههای خطر با استرس و افسردگی واکنش نشان میدهد (رینز و همکاران، ۲۰۰۵). اما شدت این واکنش ها، بسته به اینکه یک موقعیت معین را تا چه حد استرس زا ادراک میکنند، نوسان دارد (کونواوس و دلیز، ۲۰۰۹). تشخیص و درمان سرطان PESTAN(به خاطر محدودیت سایت در درج بعضی کلمات ، این کلمه به صورت فینگیلیش درج شده ولی در فایل اصلی پایان نامه کلمه به صورت فارسی نوشته شده است)، تجربه ای همراه با استرس و اضطراب است. زنانی که این بیماری در آنها زود تشخیص داده میشود با درمان دارویی و عمل جراحی به همراه تأثیرات جانبی منفی بالقو های مثل ریزش مو، حالت تهوع، آدم لنفاوی و مشکلات جنسی مواجه میشوند. درمان طولانی، توانایی زنان را در برقراری نقش اجتماعی به عنوان زن خانه دار یا شاغل، وضعیت آینده و امکان بازگشت به کار، دچار شک و تردید میسازد. سطح بالای استرس، تأثیر منفی طولانی مدت بر خودباوری زنان داشته که تأثیر بسیار بد و مهمی در عملکرد خانواده، زناشویی و پائین آمدن سطح کیفی زندگی میگذارد.
وجود اختلالات افسردگی افراد سرطانی در مطالعات متعددی نشان داده شده است (عاقبتی، محمدی و پور اسماعیل، ۱۳۸۹؛ ویتاکر[۳]، ۲۰۰۸؛ تاپا[۴]، راوال[۵] و بیستا[۶]، ۲۰۱۰؛ بادگر[۷] و همکاران، ۲۰۰۷). حتی در DSM-IV TR (2000) به اختلال اضطراب پس از حادثه در برخی افراد سرطانی اشاره دارد. در مطالعه یاسری، مرادی و شهرآرای (۲۰۰۶)، اختلال اضطراب پس از حادثه و افسردگی افراد سرطانی را ۲ سال پس از درمان تأیید و اضطراب بالای این افراد را عاملی در کاهش عملکرد حافظه نشان دادند. علاوه بر این در پژهشهای بسیاری، وجود اضطراب و افسردگی افراد سرطانی را عاملی در خستگی دانستهاند (حقیقت و همکاران، ۱۳۸۷؛ گودندورپ[۸]، ۲۰۱۲؛ اسپیک[۹]، کورنیا[۱۰]، ماس[۱۱]، دووال[۱۲] و شمیتز[۱۳]، ۲۰۱۰؛ ویتاکر، ۲۰۰۸، فوسا[۱۴]، داهل[۱۵] و لاگ[۱۶]، ۲۰۰۳).
با توجه به اینکه احتمال دارد بین راهبردهای تنظیم هیجان و نشانگان افسرده وار زنان مبتلا به سرطان سینه رابطه داشته باشد این رابطه میتواند تحت تأثیر متغیر تاب آوری کاهش یا افزایش یابد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای تاب آوری در رابطه با راهبردهای تنظیم هیجان و نشانگان افسرده وار زنان مبتلا به سرطان سینه میباشد.
۱-۲- بیان مسئله
سرطان[۱۷] یکی از علل عمده اختلالات، مرگ و میر و ناتوانی در سراسر جهان است. این بیماری که یکی از بیماریهای شایع و در حال افزایش است، حجم زیادی از تلاشهای نظامهای مراقبتی را به خود اختصاص میدهد (میچل،،۲۰۰۳). علی رغم پیشرفتهای پزشکی، توسعه درمانهای سرطان و افزایش تعداد بازماندههای سرطان، این بیماری از لحاظ احساس درماندگی و ترس عمیقی که در فرد ایجاد میکند، بی همتاست (لی،۲۰۰۲). در این میان، سرطان سینه[۱۸] شایعترین، کشندهترین و از نظر عاطفی و روانی، تأثیر گذارترین سرزان در بین زنان است. (نساجی، ۱۳۸۷). سالانه حدود یک میلیون بیمار مبتلا به سرطان سینه در جهان شناسایی میشوند و علت مرگ و میر ۳۷۰ هزار نفر از زنان مبتلا به سرطان، سرطان سینه است. (گارنری، ۲۰۰۴)، یکی از آخرین گزارشهای انجمن سرطان ایران و نیز نشان از آن است که ۲۵ درصد از کل سرطان ها را در زنان ایرانی، سرطان سینه تشکیل میدهد (طالقانی،، ۲۰۰۶). همچنین طبق آمار ارائه شده موسوی و همکاران (۲۰۰۷) سرطان سینه شایعترین سرطان در میان زنان ایرانی است. میزان بقای کلی در بیماران مبتلا در مطالعه ای ملی ۷۱% برآورد شده است، که خود گویای آن است که این افراد نسبت به مبتلایان به برخی دیگر از انواع سرطان ها، مدت طولانی تری، با بیماری و یا با عوارض کوتاه مدت و بلند مدت و استرسهای ناشی از آن به زندگی خود ادامه میدهند (فلاح وهمکاران، ۱۳۸۹).
اگرچه پیشرفتهای وسیع در زمینه سرطان سینه موجب واکنش بهتر تومور به درمان ها و افزایش طول عمر این مددجویان گردیده است، اما درد و رنج حاصل از بیماری، نگرانی از آینده اعضای خانواده، ترس از مرگ، عوارض ناشی از درمان بیماری، کاهش میزان عملکردها، اختلال در تصویر ذهنی و مشکلات جنسی از جمله عواملی هستند که بهداشت روانی بیمار مبتلا به سرطان سینه را دچار اختلال میسازند. (رمضانی، ۱۳۸۰). همچنین، بلافاصله بعد از تشخیص بیماری، ممکن است اضطراب و استرس و دیگر اختلالات خلقی در فرد بوجود آید که این علائم با گذشت زمان و در پاسخ به تشخیص، عود و بهبود بیماری دستخوش تغییر شوند. (دنگ، ۲۰۰۵). بطور کلی شیوع اختلالات روانی در زنان مبتلا به سرطان سینه نسبت به جمعیت عمومی بیشتر است. برای مثال در مطالعه کیسان و همکاران (۲۰۰۴)، زنان مبتلا به سرطان سینه در مراحل اولیه ۷/۳۶ درصد اختلالات خلقی داشتند که ۶٫۹ درصد آنها افسردگی اساسی و ۱/۲۷ درصد افسردگی جزیی داشتند. اختلال اضطراب در ۶/۱۴ درصد آنها دیده میشد که در ۶/۸ درصد زنان مبتلا در مراحل اولیه و در ۶ درصد زنان در مراحل پیشرفته دیده میشد. (به نقل از رنجبر، ۱۳۸۵).
تحقیقات نشان می دهد که در افراد مبتلا به سرطان تنظیم هیجانی دچار اختلال است. تنظیم هیجان اشاره به فرایندهای درونی و بیرونی مسئول، نظارت، ارزیابی و تغییر واکنشهای هیجانی فشرده، زمانی که خود ویژگیهای خاص برای به انجام رساندن اهداف فرد را دارد. (تامسون، ۱۹۹۴؛ به نقل از مین ۱۲، جین یا ۱۳، لی ۱۴، چای ۱۵، ۲۰۱۳) به نظر میرسد این در تعیین انطباق عملکرد موفق مهم است. (تامسون، ۱۹۹۱؛ به نقل از مین و همکاران، ۲۰۱۳) اختلال در تنظیم هیجانات به عنوان یک سازهٔ مستقل منجر به نشانههای مختلف اختلالات روانی میگردد. اگرچه تنظیم هیجانات بهطور آگاهانه یا ناخودآگاه است. (برکینگ ۱۶، ویپرمن ۱۷، ۲۰۱۲؛ نولن -هوکسما ۱۸، الدو ۱۹، سچویزر ۲۰، ۲۰۱۰؛ به نقل از منین و همکاران، ۲۰۱۳) اما فرایندهای شناختی آگاهانهتر میتوانند یک هدف مفید برای مداخله با آموزش که مهارتهای مدیریتی شناختی و عاطفی را برانگیزاند عمل کند. (جارنفسکی ۲۱، ۲۰۰۱؛ به نقل از منین و همکاران، ۲۰۱۳) بدیهی است مفهوم آگاهی و شناخت و تنظیم هیجان به مفهوم شناختی مقابله مرتبط است. تنظیم شناختی هیجان بر این فرض استوار است که فکر و عمل به فرایندهای مختلف وابسته است؛ و بنابراین در نظر گرفتن راهبردهای شناختی جدا از استراتژیهای رفتاری در نظر گرفته میشود. (جارنفسکی وکومر ۲۲ وهمکاران، ۲۰۰۲؛ به نقل از اون زاتو و همکاران، ۲۰۱۳). علاوه بر این بین سرطان و نشانه های افسردگی رابطه وجود دارد به گونه ای که میزان بروز افسردگی در زنان مبتلا به سرطان سینه بیشتر مشاهده می شود. افسردگی اساسی شایعترین اختلال روانپزشکی با عود مکرر و بار تحمیلی انکارناپذیر میباشد (گادفرن و ون هیرینجن[۱۹]، ۲۰۱۰). سازمان جهانی بهداشت پیشبینی میکند که تا سال ۲۰۲۰ افسردگی دومین علت ناتوانی در جهان خواهد بود (مورای و لوپز[۲۰]، ۱۹۹۷؛ به نقل از کویکن، بیفورد، بینگ، دانگلیش، لویس[۲۱] و همکاران، ۲۰۱۰). برآوردهای همهگیر شناسی نشان دادهاند که شیوع طول عمر این اختلال بین ۱۳ تا ۱۹ درصد میباشد (هاسین[۲۲] و همکاران، ۲۰۰۵، کسلر[۲۳] و همکاران، ۲۰۰۳؛ به نقل از سرانو، پالائو، لوسیانو، مزا، لوجان[۲۴] و همکاران، ۲۰۱۰). اختلال افسردگی اساسی در اکثر موارد مزمن و برگشتکننده میباشد (رابینز[۲۵]، ۲۰۰۹).
به نظر می رسد تاب آوری می تواند بین تنظیم هیجانی و نشانه های افسردگی در زنان مبتلا به سرطان سینه نقش واسطه ای ایفا کند. تاب آوری به زبان ساده عبارت است از تطابق مثبت در واکنش به شرایط ناگوار (والر،۲۰۰۱ به نقل از ریچاردسون[۲۶]، ۲۰۰۲)، بطور عمده شرایط ناگوار بوسیله دو گروه از عوامل خطرزا مشخص میشود. (ماستن[۲۷]، ۱۹۹۸) شرایط چالش برانگیز زندگی (مانند نژادپرستی، جنگ، و…) و ضربه (تجربه خشونت در خانواده یا جامعه، بیماری، مرگ عزیزان).
آلورد و همکاران (۲۰۰۵) تاب آوری را به معنای مهارت ها، خصوصیات و توانمندیهایی تعریف میکنند که فرد را قادر میسازد با سختی ها، مشکلات و چالش ها سازگار شود. هر چند برخی از ویژگیهای مرتبط با تاب آوری بصورت زیستی و ژنتیکی تعیین میشوند، اما مهارتهای مربوط به تاب آوری را میتوان یاد داد و تقویت نمود. تاب آوری از جمله عوامل تأثیر گذار بر خوشبینی است. گارمزی و ماستن، تاب آوری را یک فرایند، توانایی یا پیامد سازگاری موفقیت آمیز با شرایط تهدید کننده تعریف کردهاند، تاب آوری صرفاً پایداری در برابر آـسیب ها یا شرایط تهدید آمیز نیست (حالت انفعالی در رویارویی با شرایط خطرناک نیست) بلکه شرکت فعال و سازنده فرد در محیط است و میتوان گفت که تاب آوری، توانمندی فرد در برقراری تعادل زیستی – روانی در شرایط خطرناک میباشد. (کارنر، ۲۰۰۳). فردی که تاب آوری است چاره ساز و انعطاف پذیر بوده، مطابق تغییرات محیطی خود را وفق میدهد و بعد از برطرف شدن عوامل فشارزا به سرعت به حالت بهبود باز میگردد. افرادی که در انتهای سطح پایین تاب آوری هستند (بر روی پیوستار تاب آوری بالا و تاب آوری پایین) به مقدار ناچیزی خودشان را با موقعیتهای جدید وفق میدهد، این افراد به کندی از موقعیتهای فشار زا به حالت عادی و طبیعی بهبود مییابد. (سیبرت، ۲۰۰۷). با توجه به موارد مطرح شده سؤال اصلی پژوهش حاضر این است آیا تاب آوری در رابطه با راهبردهای تنظیم هیجان و نشانگان افسرده وار زنان مبتلا به سرطان سینه نقش واسطه ای ایفا میکند؟
۱-۳- اهمیت و ضرورت پژوهش
در تبیین چرایی این موضوع میتوان بیان داشت، تشخیص و درمان سرطان سینه، تجربه ای همراه با استرس و اضطراب است. زنانی که این بیماری در آنها تشخیص داده میشود با درمان دارویی و عمل جراحی به همراه تاثیرات جانبی منفی بالقوه ای مثل ریزش مو، حالت تهوع، آدم لنفاوی و مشکلات جنسی مواجه میشوند. درمانی طولانی، توانایی زنان را در برقراری نقش اجتماعی به عنوان محوریت زن خانه دار یا شاغل، وضعیت آینده و امکان بازگشت به کار، دچار شک وتردید میسازد. سطح بالای استرس، تأثیر منفی طولانی مدت بر خودباوری زنان دارد که تأثیر بسیار بد و مهمی در عملکرد خانواده، زناشویی و پایین آمدن سطح کیفیت زندگی میگذارد. (لوکین، ۲۰۰۲)
شاید تمایل زیاد به پژوهشهای تاب آوری به این دلیل باشد که عوامل محافظت کننده نقش پر اهمیتی را در زندگی فرد ایفا میکنند. از سوی دیگر بخشی از محبوبیت مفهوم تاب آوری و پزوهش های مرتبط با آن به این دلیل است که این دیدگاه بر توانمندی ها، ظرفیت ها، امید و قدرت فرد تمرکز دارد.
پژوهش پیشنهادی امید آرد تا با رویکردی مثبت نگر در شیوه زندگی و کنترل هیجان و افسردگی و شیوه زندگی بتواند در موارد زیر اثر گذار باشد:
– ارائه خدمات درمانی به بیماران در قالب گروه درمانی و مداخله آموزشی مبتنی بر ارتقاء تاب آوری
– سنجش زیستی، روانی، معنوی بیماران و تدوین و کاربرد مدلی مبتنی بر متغیرهای مذکور
– ایجاد ادبیات پژوهشی که میتواند راه گشای پژوهشهای بعدی در این زمینه باشد.
– چنین تحقیقی که قرار است براساس رویکرد مثبت نگر به ماهیت انسان و روان شناسی شناختی که مؤثر در ارتقای تاب آوری هستند، تدوین شود میتواند درمانگر را در تشخیص و ارزیابی، آموزش، نظارت، مشاوره، ارزیابی عوامل خطر و محافظت کننده و در نهایت فرمول بندی زیستی- روانی – معنوی آماده سازد.
به عبارتی، امید است، آگاهیهای بدست آمده از چنین پژوهشی، درمانگران را برای مداخلات آموزشی و درمانی برای گروههای هدف، آماده نماید. در ضمن بنابر عقیده کونور (۲۰۰۳)، از آن روی که تاب آوری به عنوان معیاری برای توانایی مقابله با استرس و افسردگی قلمداد میشود، میتواند هدف مهمی در روان درمانی باشد.
[۱]. Bennett & Wells
[۲]. Bounds
[۳]. WHITAKER
[۴]. Thapa
[۵]. Rawal
[۶]. Bista
[۷]. Badger
[۸]. Goedendorp
[۹]. Speck
[۱۰]. Courneya
[۱۱]. Masse
[۱۲]. Duval
[۱۳]. Schmitz
[۱۴]. Fossa
[۱۵]. Dahl
[۱۶]. Loge
[۱۷]. Cancer
[۱۸].Breast cancer
[۱۹]. Godfrin & Van Heeringen
[۲۰]. Murray & Lopez
[۲۱]. Kuyken, Byford, Byng, Danglish & lewis
[۲۲]. Hasin
[۲۳]. Kessler
[۲۴]. Serrano, Palao, Luciano, Meza & Lujan
[۲۵]. Rabbinz
[۲۶].Richardson
[۲۷]. Matsen
تعداد صفحه:۹۰
قیمت : ۳۷۵۰۰ تومان
بلافاصله پس از پرداخت، لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار میگیرد و همچنین فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال می شود
پشتیبانی سایت : [email protected]
[add_to_cart id=158678]