(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود است)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
فهرست مطالب:
فصل اول : مقدمه و مروری برتحقیقات گذشته
مقدمه………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ۲
۱-۱-۱- جایگاه شتهی سبز گندم در رده بندی حشرات………………………………………………………………………………….. ۵
۱-۱-۲- شکل شناسی شتهی سبز گندم………………………………………………………………………………………………………… ۵
۱-۱-۳- زیستشناسی شتهی سبز گندم ………………………………………………………………………………………………………. ۶
۱-۱-۴- مناطق انتشار و دامنهی میزبانی شتهی سبز گندم …………………………………………………………………………………… ۷
۱-۲- تعاریف:……………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ۸
۱-۲-۱- مقاومت ……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ۸
۱-۲-۲- مقاومت القایی……………………………………………………………………………………………………………………………………. ۹
۱-۲-۳- میانگین نرخ نسبی رشد………………………………………………………………………………………………………………….. ۱۲
۱-۲-۴- بررسیهای انجام شده روی مقاومت القایی و شاخص میانگین نرخ نسبی رشد………………………………. ۱۳
پارامترهای رشد جمعیت……………………………………………………………………………………………………………………………….. ۲۴
۲-۱- شناسایی گونههای مختلف شته و تعیین گونهی غالب………………………………………………………………………… ۲۶
۲-۲- انجام آزمایشها………………………………………………………………………………………………………………………………………. ۲۶
۲-۲-۱- محل و شرایط آزمایشات…………………………………………………………………………………………………………………. ۲۶
۲-۲-۲- پرورش گیاهان میزبان…………………………………………………………………………………………………………………………. ۲۷
۲-۲-۳- تشکیل کلنی شتهی سبز گندم…………………………………………………………………………………………………………….. ۲۷
۲-۲-۴- بررسی مکانیسم مقاومت القایی…………………………………………………………………………………………………………….. ۲۸
۲-۲-۵- تهیه جدول زندگی……………………………………………………………………………………………………………………………… ۳۰
۲-۲-۶- آزمایش روی ارقام گندم برای محاسبه شاخص میانگین نرخ نسبی رشد………………………………………. ۳۲
تجزیه و تحلیل داده ها…………………………………………………………………………………………………………………………………… ۳۴
فصل سوم : نتــایج و بحث
۳-۱- پارامترهای رشد جمعیت شتهی سبز گندم………………………………………………………………………………………… ۳۵
۳-۲- میانگین طول دورهی نشو و نما و میزان بقای پورهها…………………………………………………………………………… ۴۲
۳-۳- طول عمر حشرات بالغ شتهی سبزگندم…………………………………………………………………………………………….. ۴۵
۳-۴- قدرت باروری شتهی سبز گندم………………………………………………………………………………………………………….. ۴۶
۳-۵- نرخ بقاء و باروری روزانه…………………………………………………………………………………………………………………………… ۴۷
۳-۶- میانگین نرخ نسبی رشد…………………………………………………………………………………………………………………………… ۵۰
نتیجه گیری کلی………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ۵۲
پیشنهادها…………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ۵۳
منابع………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. ۵۴
پیوست و ضمائم……………………………………………………………………………………………………………………………………………….. ۶۷
فهرست شکلها
شکل ۱-۱- حشرهی کامل بیبال، بالدار و پورههای شتهی سبز گندم………………………………………………………………………………………… | ۶ |
شکل ۲-۱- پرورش گیاه گندم در گلخانه دانشکده علوم کشاورزی…………………………………………………………………………………………………………………. | ۲۷ |
شکل ۲-۲- جمع آوری شته سبز گندم از مزارع گندم ………………………………………………………………………………………………………………. | ۲۸ |
شکل ۲-۳- کلنی شته سبز گندم روی رقم سبلان در ژرمیناتور…………………………………………………………………………………………………………………….. | ۲۷ |
شکل ۲-۴- بررسی پارامترهای زیستی شته سبز گندم در اتاقک رشد با بهره گرفتن از قفس برگی……………………………………………………………………. | ۲۹ |
شکل ۲-۵- ترازوی دیجیتال جهت توزین شته……………………………………………………………………………………………………………………………. | ۳۳ |
شکل ۳-۱- منحنیهای تغییرات بقا (lx) و باروری ویژهی سنی (mx) شتهی سبز گندم روی تیمارهای زمانی…………………………………………. | ۴۸ |
فهرست جدولها
جدول ۳-۱- پارامترهای رشد جمعیت شتهی سبز گندم، Sitobion avenae، روی دو رقم گندم در شرایط آزمایشگاهی……………….. | ۳۵ |
جدول ۳-۲- تاثیر تیمارهای زمانی آلودهسازی قبلی روی پارامترهای رشد جمعیت شتهی سبز گندم در رقم شیرودی در شرایط آزمایشگاه……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… | ۳۷ |
جدول ۳-۳- تاثیر تیمارهای زمانی آلودهسازی روی پارامترهای رشد جمعیت شتهی سبز گندم روی رقم سایسونز در شرایط آزمایشگاهی…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. | ۴۱ |
جدول ۳-۴- پارامترهای نشو و نمای شتهی سبز گندم روی دو رقم گندم در شرایط آزمایشگاهی……………………………………………………………….. | ۴۲ |
جدول۳-۵- تاثیر ۵ تیمار زمانی آلودهسازی روی پارامترهای نشو و نمای شتهی سبز گندم در رقم شیرودی تحت شرایط آزمایشگاهی……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….. | ۴۳ |
جدول ۳-۶- تاثیر ۵ تیمار زمانی آلودهسازی روی پارامترهای نشو و نمای شتهی سبز گندم در رقم سایسونز تحت شرایط آزمایشگاهی………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………. | ۴۵ |
جدول ۳-۷- مقایسه میانگین نرخ نسبی رشد S. avenae بین دو رقم گندم در شرایط آزمایشگاهی………………………………………………………. | ۵۰ |
جدول ۳-۸- مقایسه میانگین نرخ نسبی رشد شتهی سبز گندم بین چند تیمار زمانی آلودهسازی قبلی روی دو رقم گندم در شرایط آزمایشگاهی……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………… | ۵۱ |
جدول ضمیمه ۱- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم شیرودی در پیش آلودگی صفر………………………………………………………………. | ۶۷ |
جدول ضمیمه ۲- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم شیرودی در پیش آلودگی ۲ روز……………………………………………………………. | ۶۸ |
جدول ضمیمه ۳- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم شیرودی در پیش آلودگی ۴ روز………………………………………………………………. | ۶۹ |
جدول ضمیمه ۴- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم شیرودی در پیش آلودگی ۶ روز………………………………………………………………… | ۷۰ |
جدول ضمیمه ۵- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم شیرودی در پیش آلودگی ۸ روز……………………………………………………………….. | ۷۱ |
جدول ضمیمه ۶- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم سای سونز در پیش آلودگی ۰ روز…………………………………………………………….. | ۷۲ |
جدول ضمیمه ۷- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم سای سونز در پیش آلودگی ۲ روز…………………………………………………………….. | ۷۳ |
جدول ضمیمه ۸- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم سای سونز در پیش آلودگی ۴ روز……………………………………………………………. | ۷۴ |
جدول ضمیمه ۹- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم سای سونز در پیش آلودگی ۶ روز……………………………………………………………. | ۷۵ |
جدول ضمیمه ۱۰- جدول باروری شتهی سبز گندم روی رقم سای سونز در پیش آلودگی ۸ روز…………………………………………………………. | ۷۶ |
چکیده
شتهی سبزگندم، Sitobion avenae (Fabricius)، بهعنوان یکی از آفات مهم غلات دانه ریز و بهویژه گندم در سالهای اخیر بوده و جمعیت رو به گسترش دارد و یکی از عوامل مهم انتقال ویروس کوتولگی زرد جو میباشد. اخیرا پیشنهاد شده است که میتوان از مقاومت القایی برای کاهش جمعیت حشرات استفاده کرد. مقاومت القایی در اثر واکنش گیاه به تغذیه آفت روی گیاه در برابر حشرات آفت ایجاد میگردد. در این تحقیق به منظور القای مقاومت در دو رقم گندم به شتهی سبز گندم ارقام گندم با نامهای سایسونز و شیرودی در مرحله ۳ برگه شدن برای مدتهای ۰، ۲، ۴، ۶، ۸ روز با پنج عدد شتهی سبز گندم در داخل اطاقک رشد تنظیم شده در دمای Ċ۲±۲۵، رطوبت نسبی ۵ ±۶۰ درصد و دورهی نوری (L:D) 14:10 آلوده گردید و پس از سپری شدن هریک از این مدتها، گیاهان برای مدت ۴۸ ساعت عاری از شته نگهداری شدند. سپس روی هر گیاه یک شتهی بالغ مستقر گردانده شده (برای هر تیمار ۲۰ تکرار) و پارامترهای زیستی آن مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که از نظر نرخ ذاتی افزایش جمعیت شته (rm) بین دو رقم گندم و بین تیمارهای زمانی روی دو رقم اختلاف معنیداری در سطح احتمال ۵% وجود دارد، بهطوریکه rm روی رقم شیرودی ۱۹۸/۰ ماده/ماده/روز و روی رقم سایسونز ۰۷۵/۰ ماده/ماده/روز ثبت شد. بیشترین و کمترین مقدار rm بین تیمارهای زمانی در رقم سایسونز به ترتیب در تیمار شاهد (۰۹۲/۰ ماده/ماده/روز) و تیمار ۶ روز پیش آلودگی (۰۶۳/۰ ماده/ماد/روز) و نیز روی رقم شیرودی در تیمار شاهد (۲۱۶/۰ ماده/ماده/روز) و تیمار ۶ روز پیش آلودگی (۱۵۷/۰ ماده/ماده/روز) بدست آمد و بین ۶ روز آلودگی قبلی و ۸ روز آلودگی قبلی تفاوت معنیداری مشاهده نگردید. از نظر میانگین طول دورهی نشو و نمو مرحله پورگی بین دو رقم گندم و ۵ تیمار زمانی در سطح احتمال ۵ درصد اختلاف معنیداری مشاهده شد. میانگین طول دورهی نشو و نمای پورهها در رقم سایسونز و شیرودی به ترتیب ۳/۰±۱۵/۱۰ و ۱/۰±۹۸/۷ روز بود. بیشترین میانگین طول دورهی نشو و نمای پورهها در رقم سایسونز و شیرودی به ترتیب ۳/۱۰ و ۸/۸ روز مربوط به تیمار ۶ روز آلودگی قبلی و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده گردید. بیشترین و کمترین میانگین تعداد نتاج تولید شده در رقم شیرودی و رقم سایسونز بترتیب ۱/۱۹ و ۴/۶ پوره بود. همچنین بیشترین و کمترین میانگین تعداد نتاج در دورهی تولید مثلی در بین تیمارها در رقم سایسونز بترتیب در تیمار شاهد (۶/۱ عدد) و در تیمار ۶ روز آلودگی قبلی (۲/۱ عدد) و در رقم شیرودی بترتیب در در تیمار شاهد (۰۴/۲ عدد) و در تیمار ۶ روز آلودگی قبلی (۶/۱ عدد) دیده شد. بنابراین نتیجه گیری میشود میتوان با ۶ روز آلودگی قبلی گندم به شتهی سبز گندم در آن مقاومت القایی نسبت به این شته ایجاد نمود که در برنامهی IPM این آفت می تواند مفید واقع شود.
مقدمه:
گیاهان تیرهی غلات (Graminae) بطور مستقیم و غیر مستقیم بیشترین اهمیت را در تغذیه انسان داشته و در بین غلات، گندم، Triticum aestivum L.، مهمترین نقش را در دنیا دارد. گندم گیاهی است تک لپهای، علفی و یکساله که دارای گونههای بسیار زیادی میباشد (خدابنده، ۱۳۸۷). گندم احتمالاً یکی از اولین گیاهانی است که توسط انسان کاشته شده و به همین دلیل مهمترین گیاه زراعی به شمار میآید، زیرا کاشت آن از گیاهان دیگر سادهتر بوده و تطابق آن در مناطق مختلف که دارای شرایط آب و هوایی متفاوتی است، بیشتر میباشد. حدود ۶۰ درصد مزارع دنیا زیر کشت غلات میباشد که بیشترین مقدار آن زیر کشت گندم است. براساس گزارش اداره کل آمار و اطلاعات وزارت کشاورزی در سال ۹۲-۱۳۹۱ سطح زیرکشت گندم در کشور ۲۲/۳ میلیون هکتار آبی و ۸۸/۱۳ میلیون هکتار دیم میباشد و سالیانه در حدود ۱۲ تا ۱۳ میلیون تن گندم در کشور تولید میشود. گندم در بیشتر کشورهای جهان به ویژه خاورمیانه، آسیا، روسیه، اروپا، آمریکا، کانادا و ایران مهمترین محصول زراعی است و در طی دوران مختلف، کمبود آن مشکلات زیادی را در جامعه به وجود آورده است (سرافرازی، ۱۳۷۱؛ راشد محصل، ۱۳۷۶). در میان کشورهای جهان، چین، آمریکا و هندوستان از نظر سطح زیر کشت گندم جایگاههای اول تا سوم را دارند (پورصالح، ۱۳۷۴). کشور ایران با دارا بودن مناطق مستعد کاشت گندم تقریبا در بیشتر استانها توان تولیدی زیادی دارد. گندم نیز مانند سایر گیاهان زراعی در دورهی رشد خود مورد حملهی آفات مختلفی قرار میگیرد که در این میان شتهها علاوه بر تغذیه مستقیم با انتقال عوامل بیماریزای گیاهی (ویروسها) خسارت مضاعفی را به گیاهان مورد تغذیه تحمیل می کنند. شتهها خرطوم خود را به آوندهای گیاه میزبان وارد نموده و از شیرهی پروردهی آن تغذیه می کنند (نوری و رضوانی، ۱۳۷۳؛ اختر و همکاران[۱]، ۲۰۰۴). در ایران ۱۰ گونه شته به عنوان آفات اصلی و خسارتزای غلات شناسایی شده اند، که شتهی سبز گندم یکی از این شتهها است. شتهی سبز گندم با نام علمی (Fabricius) Sitobion avenae از راسته Hemiptera و خانوادهی Aphididaeعامل انتقال بیماری ویروسی کوتولگی زرد جو[۲] بوده و یکی از آفات مهم غلات در نقاط مختلف جهان محسوب میشود. این شته بیشترین تراکم را در استانهای تهران و گلستان طی سالهای ۷۳-۱۳۷۲ داشته است، به طوریکه در استان تهران حدود ۷/۳۱- ۵/۹۴ درصد (نوری و رضوانی، ۱۳۷۳) و در استان گلستان ۹۷ درصد فراونی جمعیت شتهها، مربوط به این شته بوده است (درویش مجنی و رضوانی، ۱۳۷۴). شتهی سبز گندم علاوه بر برگ و ساقه به خوشه های سبز غلات نیز حمله می کند (فرحبخش، ۱۳۴۰). گیاهان میزبان شتهها (از جمله گندم) از نظر تناسب میزبانی از جمله ارزش غذایی، مواد شیمیایی ثانویه و مورفولوژی میتوانند روی باروری، رشد و بقای شتهها تاثیر گذاشته و باعث تغییر در نرخ مرگ و میر و تولید مثل آنها شوند (اسکوتزکو و بوسک پرز[۳]، ۲۰۰۰). جمعیت شتهها در گیاهان میزبان مناسب افزایش پیدا کرده و رشد و ترجیح تولید مثلی آنها در پاسخ به تغییرات کیفیت میزبان تغییر می کند (هونک، ۱۹۸۷؛ هونک و مارتین کوا[۴]، ۱۹۹۹؛ سکورا و دیکسون[۵]، ۱۹۹۶). ترکیبات شیمیایی دفاعی گیاهان در مقابل گیاهخواران باعث کاهش زادآوری شتهها و یا افزایش طول دورهی نشو و نمای قبل از بلوغ آنها میشوند (میچائود[۶]، ۱۹۹۹؛ لگراند و باربوسا[۷]، ۲۰۰۰). مطالعات اخیر نشان دادهاند که آلودگیهای قبلی گیاهان به حشرات باعث القای مقاومت شیمیایی در گیاهان نسبت به حشرات میشود. یعنی هنگامی که گیاه مورد حمله و تغذیه یک حشرهی آفت قرار میگیرد، در واکنش به خسارت حشره در گیاه ترکیبات دفاع شیمیایی تولید شده و یا بر غلظت آنها افزوده میشود و بدین ترتیب نوعی مقاومت القایی در گیاه ایجاد میشود. لذا هدف از اجرای این تحقیق بررسی امکان استفاده از مقاومت القایی در گندم نسبت به شتهی سبز گندم برای استفاده در مدیریت تلفیقی این آفت بوده است.
تعداد صفحه : ۹۲
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان
بلافاصله پس از پرداخت لینک دانلود فایل در اختیار شما قرار می گیرد
و در ضمن فایل خریداری شده به ایمیل شما ارسال می شود.
پشتیبانی سایت : * [email protected]
در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.
[add_to_cart id=153787]